avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1038 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Sponsorizare microintreprindere
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Sponsorizare microintreprindere

Buna ziua
Cum se poate face sponsorizarea in cadrul microintreprinderilor?
Suma de 20%din impozit se calculeaza pt.fiecare trimestru si trebuie virata ONG-ului in trimestrul respectiv-altfel se pierde?Sau se poate face cumulat la nivel de an?
Multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua. Sponsorizarea se face numai catre furnizori de servicii sociale acreditati si se poate vira catre un ONG cu aceasta calitate, in cadrul trimestrului, in limita a 20% din impozitul pe micro datorat.
Constantin Vera a scris:

Buna ziua. Sponsorizarea se face numai catre furnizori de servicii sociale acreditati si se poate vira catre un ONG cu aceasta calitate, in cadrul trimestrului, in limita a 20% din impozitul pe micro datorat.


Nu cumva e vorba de alt impozit? Cred ca se numeste impozitul pe profit si nu se aplica microintreprinderilor.

Microintreprinderea poate sa doneze/ sponsorizeze cat vrea ea, dar la stat va da aceeasi suma.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am detaliat mai jos:

In cazul platitorilor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, incepand cu 01 aprilie 2018, entitatile care efectueaza sponsorizari potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective.

Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat se reporteaza in trimestrele urmatoare, pe o perioada de 28 de trimestre consecutive. Scaderea acestor sume din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat, in urmatoarele 28 de trimestre consecutive, se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.


Astfel, daca in cazul platitorilor de impozit pe profit se pot deduce, in limitele prevazute, sumele acordate in cadrul contractelor de sponsorizare catre orice persoana ce poate fi beneficiar al sponsorizarii conform Legii 32/1994, in cazul entitatilor ce datoreaza impozit pe veniturile microintreprinderilor entitatile pot deduce doar sponsorizarile efectuate pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat.

Lista furnizorilor de servicii sociale acreditati poate fi consultata pe site-ul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale la adresa: [ link extern ]

De asemenea, pe acelasi site pot fi consultate serviciile sociale acreditate [ link extern ]
Buna ziua,

imi puteti spune daca aceste reguli sunt aplicabile si PFA-urilor?
Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu. Pentru pfa va rog sa cititi in coul fiscal art. 123 - Stabilirea și plata impozitului anual datorat
.....
(3) Contribuabilii pot dispune asupra destinației unei sume reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/câștigul net anual impozabil determinat potrivit prevederilor art. 118 și art. 119, după cum urmează:

a) în cotă de 2% pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii și a unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private, conform legii; sau

b) în cotă de 3,5% pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, în condițiile legii.
(5) Organul fiscal competent are obligația calculării și plății sumei reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul datorat, pe baza declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, depusă până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.

Alte discuții în legătură

Oug nr. 25/2018 , art 56 Romica Dinca Romica Dinca Buna ziua! Am o scoala de fotbal pentru copii. As dori sa mi spuneti, va rog, daca eu ca si entitate nonprofit pot beneficia de aceasta ordonanta, si implicit ... (vezi toată discuția)
Microintreprinderea doneaza 20% din impozitul datorat la bugetul statului? Marius Bretean Marius Bretean Va rog sa-mi spuneti daca mai este valabil pentru microintreprinderi sa doneze 20% din impozitul datorat la bugetul statului si care sunt conditiile si ... (vezi toată discuția)
Noutati 2% si 3,5% pentru 2019 directionati catre ong ! radumititean radumititean 1. In Monitorul Oficial nr. 44 / 17.01.2019 s-a publicat in sfarsit Legea 30 / 2018 de aprobare cu modificari a OUG 25 / 2018 Modifica semnificativ regimul ... (vezi toată discuția)