Conform prevederilor legale în vigoare, angajatorii au posibilitatea de a oferi astfel de beneficii salariaților cu ocazia Paștelui, a zilei de 1 iunie, a Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase. În plus, salariatele pot beneficia de diverse cadouri din partea angajaților de Ziua Femeii, care s-a sărbătorit deja, pe data de 8 martie.
Anul acesta, salariații se vor bucura de un weekend prelungit cu ocazia Paștelui, deoarece Vinerea Mare (6 aprilie), prima și a doua zi de Paște (8 și 9 aprilie) sunt zile libere, potrivit Codului muncii. Câte zile nelucrătoare de sărbătoare legală vor mai fi până la finele lui 2018, aflați din acest material.
În continuarea articolului, puteţi citi mai multe despre:
- valoarea maximă a beneficiilor neimpozabile pentru salariați;
- limita cheltuielilor deductibile pentru firmele care oferă cadouri angajaților.
Potrivit Codului fiscal, veniturile reprezentând cadouri în bani și/sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite salariaților, cât și cele oferite pentru copiii minori ai acestora nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit.
Există, totuși, o condiție: orice cadou primit de salariați de la angajatori trebuie să aibă o valoare mai mică de 150 de lei pentru a nu fi considerat venit impozabil. În cazul salariaților care au copii minori, valoarea cadourilor se calculează pentru fiecare persoană în parte, respectiv 150 de lei pentru salariat și 150 de lei pentru fiecare copil.
De asemenea, cadourile oferite de angajatori cu ocazia Paștelui nu intră în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale ale salariaților, dacă respectă aceeași condiție, respectiv să aibă o valoare mai mică de 150 de lei.
În caz contrar, dacă salariații primesc cadouri care depășesc plafonul de 150 de lei, diferența de bani va fi considerată venit impozabil și va fi cuprinsă în baza de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii.
Totodată, beneficiile acordate salariaților cu ocazia Paștelui reprezintă un avantaj și pentru angajatori. Cadourile sub formă de bani sau bunuri, inclusiv tichetele cadou oferite angajaților și copiilor minori ai acestora reprezintă cheltuieli sociale pentru firme și au deductibilitate limitată.
Concret, aceste cheltuieli se scad din profit, astfel că angajatorii vor plăti un impozit mai mic dacă oferă cadouri salariaților. Totuși, Codul fiscal stabilește că valoarea beneficiilor oferite angajaților și copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paștelui sau a altor sărbători, nu poate depăși 5% din totalul cheltuielilor cu salariile personalului.
Este bine de știut că legea nu interzice angajatorilor să acorde astfel de beneficii salariaților cu alte ocazii decât cele menționate în Codul fiscal. În acest caz, indiferent de valoarea lor, cadourile nu mai intră în categoria cheltuielilor deductibile ale firmelor și reprezintă venit impozabil pentru angajat.
Comentarii articol (1)