avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Sindicat
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Sindicat

Pot fi date tichete cadou membrilor cotizanti ai unui sindicat, in conditiile in care Sindicatul nu este angajator, cum prevede Legea 193/2006?
Cel mai recent răspuns: elenaoana , utilizator 07:45, 3 Martie 2009
Tichetele cadou sunt date de catre angajatori persoanelor incadrate pe baza de contract individual de munca, indiferent daca sunt sau nu membri de sindicat.
Asta stiu, dar intrebarea nu a fost inteleasa. Repet: Un sindicat (persoana juridica) care nu are angajati proprii ci doar cotizanti (acesti cotizanti nu sunt angajatii proprii, ci ai unei institutii publice) poate da tichete cadou membrilor cotizanti?Care este regimul fiscal al tichetelor acest caz?Se impoziteaza ?
Avantajele primite de salariati sub forma de tichete cadou reprezinta venituri neimpozabile, conform art. 55 alin.(4) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, numai daca acestea sunt acordate sub forma de cadouri oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 Iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie dintre cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

In cazul in care aceste tichete cadou sunt oferite salariatilor sub alte forme, precum: premii pentru rezultatele obtinute, ca stimulente in programele de motivare, pentru a sarbatori unele evenimente speciale din viata personala si profesionala (zile onomastice, aniversari ale firmei, etc.) sunt asimilate din punct de vedere fiscal veniturilor din salarii si impozitate potrivit Codului fiscal.

Din punctul de vedere al impozitului pe profit, cheltuielile reprezentand cadouri oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor cu ocazia Pastelui, zilei de 1 Iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 Martie se incadreaza la cheltuieli sociale. Acestea sunt deductibile in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/ 2003 - Codul muncii, cu modificarile ulterioare. Cheltuielile sunt deductibile in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie dintre cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

In concluzie, cadourile primite cu diverse ocazii, cu exceptia celor mentionate anterior, cadourile oferite salaritilor care nu au copii minori sau cele care depasesc valoarea de 150 lei reprezinta avantaje primite de salariat si trebuie incluse in venitul impozabil al persoanei fizice. In aceste conditii, fiind impozitate la angajat, aceste cheltuieli sunt deductibile fiscal la calculul impozitului pe profit.
Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tichete cadou elyss elyss Buna ziua Tichetele cadou oferite salariatilor pentru Paste se impoziteaza? Valoarea este de 150 lei / salariat. Limita de 150 lei neimpozabila este pentru ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou vornicuelena vornicuelena Este corect daca se dau tichete cadou la salariati cu ocazia Craciunului in valoare de 150 ron neimpozabil? Pot fi acordate si in suma mai mare cu conditia sa ... (vezi toată discuția)
Cadou craciun: tichete cadou si bani ContSters73874 ContSters73874 Buna ziua, Unitatea a acordat de Craciun ”cadou” angajatilor [b]in valoare totala de 400 ron / pers[/b]., (total 10 angajati = 4.000 ron), ... (vezi toată discuția)