Românii sunt mari iubitori de animale de companie, iar acest lucru este vizibil atât în localitățile mici, cât și în marile orașe. De exemplu, numărul de câini de companie din România este, potrivit statisticilor europene, de aproximativ 4.150.000, în timp ce în Marea Britanie sunt 8.500.000 de câini, în condițiile în care Marea Britanie are o populație de peste trei ori mai mare decât cea a României.
Legislația din țara noastră privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari nu reglementează în mod clar situația animalelor de companie ce trăiesc la bloc sau a taxelor pe care stăpânii ar trebui să le plătească pentru acestea.
În schimb, Legea nr. 230/2007 permite adunării generale a proprietarilor să adopte o hotărâre în acest sens, prin care să se instituie o taxă pentru animalele ce trăiesc în apartamentele situate într-un bloc. Vizate de aceste taxe nu sunt toate animalele de companie, ci, de cele mai multe ori, doar câinii și pisicile.
Totuși, specialiștii atrag atenția că această măsură poate fi contestată. Art. 26 din actul normativ amintit anterior stipulează că dacă “o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociației de proprietari sau este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceștia pot ataca în justiție respectiva hotărâre”.
Așadar, în legislația care reglementează viața la bloc nu există prevederi clare privind instituirea unei taxe pentru animalele de companie care trăiesc la bloc, dar permite asociațiilor de proprietari să ia o astfel de hotărâre. În plus, consiliile locale pot adopta hotărâri prin care să se reglementeze condițiile în care pot fi deținute animalele de companie din respectiva localitate.
Dacă ţi-a plăcut această curiozitate legislativă, mai avem şi altele. Le găseşti pe toate aici.
Comentarii articol (22)