Actuala legislație UE privind protecția câinilor și a pisicilor reglementează, de fapt, creșterea, furnizarea și utilizarea acestor animale în scopuri științifice. De asemenea, există o serie de cerințe specifice ale UE pentru transportul acestor animale de companie, care impun o vârstă minimă pentru transportul lor.
Totodată, legislația UE reglementează acum circulația câinilor și a pisicilor în contextul bolilor animalelor, în special al rabiei, fie atunci când aceste animale fac obiectul acestor cerințe de sănătate animală în contextul circulației între statele membre și din țări terțe, fie atunci când își însoțesc proprietarii.
Viitorul regulament privind bunăstarea câinilor și a pisicilor nu va viza proprietarii individuali de animale de companie, ci doar pe crescătorii, vânzătorii și adăposturile de câini și pisici.
Astfel, viitoarea reglementare se bazează pe mai multe principii privind bunăstarea câinilor și a pisicilor:
- reproducerea este reglementată, stabilindu-se limite de frecvență și vârstă minimă/ maximă;
- se interzic anumite practici de reproducere, cum ar fi consangvinizarea (împerecherea între părinți și urmași, între frați și frați vitregi și între bunici și nepoți). Se clarifică însă faptul că consangvinizarea poate fi totuși utilizată pentru a conserva rasele locale cu un bazin genetic limitat;
- sunt interzise mutilările dureroase, cum ar fi tăierea urechilor, a cozii sau îndepărtarea ghearelor, cu excepția cazului în care pentru acestea există o recomandare medicală;
- trebuie asigurată suficientă apă curată și proaspătă, hrană suficientă și condiții adecvate de locuit;
- câinii trebuie să aibă acces zilnic la o zonă exterioară sau trebuie să fie plimbați zilnic. Se clarifică faptul că acest lucru se aplică câinilor cu vârsta mai mare de 12 săptămâni.
Reguli pentru crescătorii sau vânzătorii de câini și pisici
Sunt stabilite diverse cerințe pentru operatori, adică pentru persoanele fizice sau juridice, cu excepția persoanelor responsabile de adăposturi, care cresc, dețin, comercializează sau introduc pe piață câini și pisici, inclusiv pentru o perioadă limitată, și pentru unități, care înseamnă unități de reproducție, adăposturi pentru animale și magazine de animale de companie:
- toate pisicile și câinii trebuie să fie microcipate/ microcipați și înregistrate/ înregistrați într-o bază de date națională înainte de a fi vândute/ vânduți sau donate/ donați. Toate bazele de date vor fi interoperabile cu bazele de date din alte țări ale UE și vor fi accesibile online;
- persoanele care au grijă de pisici sau câini trebuie să aibă o înțelegere adecvată a comportamentului și nevoilor lor;
- unitățile trebuie să permită vizite de la medicii veterinari;
- atunci când vinde sau donează pisici sau câini, persoana responsabilă pentru aceste animale trebuie să crească gradul de conștientizare cu privire la deținerea responsabilă a unui animal de companie.
- se clarifică faptul că operatorii nu trebuie să abandoneze pisicile sau câinii;
- se interzice reproducerea hibrizilor (rezultatul încrucișării cu o specie sălbatică);
- pisicile și cățelele care au avut două operații cezariene nu vor fi folosite pentru reproducere, pentru a le proteja sănătatea și bunăstarea;
- pisicile și câinii cu trăsături extreme ar trebui excluse/ excluși de la reproducere, pentru a preveni transmiterea acestor trăsături generațiilor viitoare dacă există un risc mare de efecte dăunătoare asupra bunăstării lor sau asupra bunăstării descendenților lor;
- pisicile și câinii cu trăsături conformaționale extreme sau mutilări vor fi excluse de la participarea la concursuri, spectacole sau expoziții.
“În 2021, s-a estimat că cetățenii din UE dețineau 72,7 milioane de câini și 83,6 milioane de pisici. Comerțul cu câini și pisici se situează la un nivel semnificativ, desfășurându-se prin intermediul unor unități de reproducție care vând căței și pisoi și prin intermediul altor unități, în special al magazinelor de animale de companie care vând câini și pisici de toate vârstele. De asemenea, adăposturile pentru animale oferă câini și pisici, fie spre vânzare, fie spre adopție sau relocare a câinilor și pisicilor salvate, fără stăpân sau nedorite. Deși o parte din cererea de câini și de pisici este satisfăcută de crescătorii autorizați care respectă un standard ridicat de bunăstare a animalelor, mulți câini și pisici au făcut obiectul comerțului și transportului ilegal, inclusiv din țări terțe”, se arată în motivarea propunerii.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de regulament trebuie să fie adoptat în Parlamentul European și apoi publicat în Jurnalul Oficial al UE.
Comentarii articol (1)