Un animal de companie are nevoie de hrană, adăpost, asistenţă medicală, deparazitare internă şi externă, efectuarea vaccinurilor periodice şi, bineînţeles, de iubire. Totuşi, pe lângă cele menţionate anterior, stăpânii au şi o serie de obligaţii legale.
Cei care cumpără câini din petshop-uri, canise sau expoziţii sunt obligaţi să meargă la un medic veterinar pentru înregistrarea acestora în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân (RECS), prin aplicarea unui microcip cu datele de identificare ale câinelui şi ale stăpânului, prevede Ordinul nr. 1/2014 emis de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
De asemenea, orice intervenţie asupra câinelui, fie că este vorba de tratarea unei răni sau o intervenţie medicală, fie că este vorba de un vaccin, trebuie menţionată în RECS. Stăpânii care nu identifică şi nu îşi înregistrează câinii prin microcipare riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei.
Important! Câinii neidentificaţi şi neînregistraţi care se află în spaţiile publice sunt consideraţi a fi fără stăpân şi, prin urmare, sunt trataţi ca atare de autorităţi.
În cazul în care se optează pentru adoptarea unui câine dintr-un adăpost public, schimbarea proprietarului trebuie făcută prin înregistrarea în RECS, înainte de a părăsi adăpostul.
Cei care optează pentru rase de câini periculoase au obligaţia de a înregistra respectivul animal în Registrul Electronic al Câinilor Periculoşi. Aceşti câini trebuie să poarte botniţă şi zgardă cu lesă sau ham când sunt scoşi în public, în caz contrar proprietarii riscă o amendă de până la 3.000 lei.
Cei care au adoptat câini de rasă comună sau metişii acestora au obligaţia să-i sterilizeze, conform OUG nr. 155/2001, astfel: femelele la vârsta de 4-6 luni, masculii la vârsta între 6-8 luni. Stăpânii care nu îşi sterilizează câinii, deşi sunt obligaţi s-o facă, riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei.
Aceeaşi sancţiune este valabilă şi pentru stăpânii de câini care nu strâng materiile fecale după animalele lor.
De asemenea, stăpânii de animale de companie au obligaţia de a le asigura acestora asistenţă medicală, constând în deparazitări interne şi externe periodice, vaccinări, precum şi tratamente profilactice sau în scop terapeutic, în funcţie de necesităţi.
Abandonul unul animal aflat în proprietarea şi îngrijirea omului, pe domeniul public, fără hrană, adăpost şi tratament medical este sancţionabil, conform Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor, cu amendă între 1.000 şi 3.000 lei.
Spre deosebire de câini, care trebuie identificaţi prin RECS, microciparea şi înregistrarea pisicilor este opţională.
Totuşi, şi stăpânilor de pisici li se aplică aceleaşi amenzi privind abandonul animalelor.
În cazul în care pisicile, dar şi alte animale de companie, sunt ţinute în aer liber stăpânii lor trebuie să le asigure acestora un adăpost individual, construit în funcţie de necesităţi, care să ofere protecţie împotriva ploilor, vântului sau frigului, să fie confecţionat din materiale sigure şi care pot fi întreţinut cu usurinţă.
În privinţa dihorilor domestici sau a animalelor exotice, există posibilitatea microcipării, însă nu şi obligaţia deţinătorilor de a o face.
Totuşi, stăpânii dihorilor domestici sunt obligaţi, ca şi cei care deţin câini sau pisici, să îi vaccineze profilactic antirabic.
În privinţa celorlalte animale de companie, altele decât cele ţinute în aer liber, cum ar fi rozătoare sau reptile, obligaţiile stăpânilor sunt de a se asigura condiţii de cazare şi bunăstare cel puţin egale cu cele existente în grădinile zoologice.
Comentarii articol (0)