ANALIZĂ. Ce s-a întâmplat, exact, în sistemul de pensii?
Este incertitudine totală în acest moment cu privire la viitorul pensiilor din Pilonul II. Statul consideră acum că pensiile private ale românilor trebuie regândite. Care este miza? Greu de spus, informaţiile sunt puţine. Cert este că sistemul de pensii publice este într-o situaţie foarte dificilă, întregul sistem este nesustanabil. Pensiile astăzi sunt plătite de către cei care muncesc în acest moment, dar ce se va întâmpla când acei contribuabili ajung, la rândul lor, la pensie? Cine le va mai plăti lor pensia? Statul vrea să acopere această gaură şi de aceea umblă la pensiile private.
Am aflat astăzi că statul, cel care ar vrea să intervină în sistemul privat, nu a făcut o treabă prea bună până acum, când a venit vorba de Pilonul II. Mai precis, nu şi-a respectat obligaţiile legale, iar suma pe care românii o au în conturi în sistemul privat este cu aproape 13% mai mică decât ar fi trebuit.
Vestea că, aproape 13% din fondurile pentru Pilonul II n-au ajuns niciodată acolo unde ar fi trebuit adică 1,100 miliarde de euro a venit de la Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat, ai căror reprezentanţi au fost audiaţi astăzi, în Parlament. Totul pentru că statul nu ar fi respectat calendarul de creştere a contribuţiilor către Pilonul II, respectiv acea parte a contribuţiilor de pensie care merge obligatoriu în sistemul privat. Ministrul de Finanţe recunoaşte problema şi spune că va fi făcută o prezentare pe această temă, iar undeva prin vară va anunţa şi soluţiile. Mai exact, variante prin care statul, care până acum nu a fost un administrator prea bun, să administreze şi mai mult din sistemul de pensii.
Rețeaua RADET s-ar putea moderniza în 12 ani
Marele proiect de reabilitare a conductelor RADET din Bucureşti ar putea începe în acest an, dar s-ar putea întinde pe mai bine de 12 ani. O treabă care se face cu paşi mici, dar cu costuri mari.
Într-o primă etapă se vor aloca 327 de milioane de lei pentru lucrări pe aproape 32 de kilometri de conducte ale sistemului de termoficare.
Asta înseamnă că reabilitarea unui metru de conductă costă peste 2.000 de euro. Dar, în toată Capitala, întregul proiect de reabilitare presupune intervenţii asupra a 500 de kilometri de reţea de termoficare. Şi numai lucrările la acest prim lot de 32 de kilometri ar urma să dureze 2 ani.
Primăria Capitalei susţine că prima dată se va interveni în zonele în care există pierderi mari de căldură şi promite că, în fiecare an, nivelul acestora va fi diminuat cu 90% graţie lucrărilor efectuate.
Eurostat, în dezacord cu Guvernul privind Fondul Suveran
Eurostat nu acceptă garanții guvernamentale pentru Fondul Suveran și cere ca acesta fie autonom, chiar dacă statul poate pierde majoritatea la companiile de stat. Lista companiilor incluse a fost redusă.
Eurostat a solicitat Guvernului ca viitorul Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) să nu beneficieze de garanții guvernamentale sau de alte forme de sprijin din partea statului, potrivit Profit.ro.
Forul european a solicitat, de asemenea, asigurarea autonomiei de decizie a FSDI, cu eliminarea prevederilor care duc la intervenția sau controlul statului. În consecință, Guvernul a solicitat reducerea drastică a listei de companii de stat incluse în FSDI, luând în calcul riscul ca statul să piardă, în aceste condiții, calitatea de acționar majoritar la aceste companii. Profit.ro a prezentat în premieră proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, unul dintre argumentele care au stat la baza dărâmării Guvernului Grindeanu.
Comentarii articol (0)