Sesiunea de depunere a proiectelor pentru programul de Microindustrializare 2018 se va lansa în perioada următoare, la o dată ce nu a fost încă anunțată, după ce procedura de implementare a fost deja aprobată și publicată în Monitorul Oficial.
Prin intermediul acestui program de finanțare sunt eligibile pentru a încasa ajutorul financiar nerambursabil de până la 450.000 de lei doar firmele care desfășoară activitate neîntreruptă de cel puțin un an de zile în domenii de producție a bunurilor, conform listei codurilor CAEN publicate în cadrul ghidului solicitantului.
Pentru a exemplifica felul în care acest program de finanțare poate sprijini planurile de dezvoltare ale firmelor, vom prezenta în cele ce urmează cinci idei de afaceri eligibile:
1. Modernizarea unei fabrici de produse lactate
Activitățile economice din sfera industriei alimentare sunt eligibile în cadrul acestui program de finanțare, iar agenții economici care au istoric de cel puțin un an de zile la momentul deschiderii sesiunii de depunere a proiectelor pot solicita ajutorul financiar nerambursabil de până la 450.000 de lei.
Deși ajutorul financiar acordat nu este mare pentru retehnologizarea unei astfel de afaceri, banii pot fi utilizați pentru achiziționarea unor echipamente necesare în cadrul fluxului de procesare a laptelui și obținere a brânzeturilor și a altor produse lactate.
În funcție de zona în care proiectul se va implementa și de prețurile din piață, banii pot fi utilizați pentru achiziționarea unor spații de producție.
Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot afla mai multe despre alte patru idei de afaceri pentru care antreprenorii pot cere ajutor financiar nerambursabil prin intermediul programului de Microindustrializare 2018.
2. Dezvoltarea unui atelier de încălțăminte
Atelierele de producție a încălțămintei la comandă, dar și fabricile care realizează producție de serie sunt eligibile pentru a pregăti și depune un plan de afaceri în cadrul sesiunii din acest an a programului de Microindustrializare 2018.
Pe lângă achiziția de utilaje și echipamente de producție, o astfel de activitate necesită și achiziționarea unei autoutilitare pentru transportul produselor proprii către clienți sau magazinele partenere.
În cazul în care se intenționează ca o parte a producției să fie comercializată direct către consumatorii finali, este eligibilă cheltuiala cu realizarea unei pagini web de prezentare a activității și a produselor proprii.
3. Producția de mobilă
Fabricile de mobilă pot desfășura activitate prin intermediul a patru coduri CAEN, toate regăsindu-se în lista activităților eligibile în cadrul programului Start-up Nation:
- 3101 - Fabricarea de mobilă pentru birouri și magazine;
- 3102 - Fabricarea de mobilă pentru bucătării;
- 3103 - Fabricarea de saltele și somiere;
- 3109 - Fabricarea de mobilă n.c.a. (neclasificată în altă parte).
Prin urmare, atât mobila destinată consumatorilor persoane fizice, cât și mobila comercială pot fi realizate prin intermediul unui proiect finanțat prin programul de Microindustrializare 2018.
Potențialul de creștere al acestei afaceri este direct legat de dezvoltarea sectorului construcțiilor de locuințe, o mare parte a mobilierului fiind achiziționat de către persoanele care își achiziționează apartamente sau case noi.
De asemenea, trebuie ținut cont de frecvența cu care mobilierul vechi este înlocuit, astfel că o astfel de afacere are un potențial de creștere mai mare în cadrul unor localități cu număr mare de locuitori.
4. Producția de mase plastice
Plasticul este un material extrem de versatil, care a revoluționat procesele de producție în numeroase sectoare industriale, oferind o mare varietate de aplicații datorită numeroaselor avantaje pe care le conferă. Prin urmare, cererea pentru produse din plastic este mare și va rămâne ridicată pentru atât timp cât și creșterea altor sectoare economice se va menține pe un trend crescător.
Banii acordați unei firme din acest domeniu de activitate pot fi utilizați pentru achiziționarea de utilaje și echipamente de producție, dar și pentru achiziționarea unei autoutilitare pentru transportul produselor proprii.
Trebuie precizat faptul că, atunci când investiția va fi asigurată prin intermediul unui credit bancar, comisionul perceput de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri reprezintă o cheltuială eligibilă ce poate fi decontat prin intermediul ajutorului financiar nerambursabil.
5. Retehnologizarea unei tipografii
În ultimii ani, digitalizarea și-a pus amprenta asupra industriei serviciilor tipografice din România, pe măsură ce noi tehnologii au fost dezvoltate la nivel mondial. Prin urmare, micile tipografii trebuie să facă investiții esențiale în retehnologizarea activității, cu scopul de a-și asigura competitivitatea pe o piață extrem de concurențială.
Pentru a putea oferi în continuare servicii de calitate, în concordanță cu nevoile și cerințele exprimate de către mediul de afaceri, tipografiile trebuie să achiziționeze utilaje și echipamente noi, inclusiv echipamente IT și soluții software necesare funcționării acestora.
Atenție! Proiectul schemei de minimis pentru programul de Microindustrializare 2018 a fost aprobat prin ordin de ministru și publicat în Monitorul Oficial. Depunerea proiectelor se va putea face la o dată ulterioară, ce nu a fost încă anunțată.
Comentarii articol (0)