În cursul anului 2019, antreprenorii vor putea accesa două tipuri de finanțări nerambursabile. În primul rând este vorba despre fondurile naționale anunțate de Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) pentru dezvoltarea unor mici afaceri. Ajutorul maxim ajunge la 450.000 de lei și sunt gestionate de Agenția pentru Implementarea Programelor și Proiectelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii.
În completarea acestora, firmele mici și mijlocii din România mai pot accesa diverse alte finanțări din fonduri europene pentru domenii de activitate diverse, mergând de la industria alimentară și până la dezvoltarea unor activități de IT. În acest caz, valoarea maximă ce poate fi accesată de o firmă depășește un milion de euro.
În cele ce urmează sunt prezentate patru idei de afaceri pe care firmele mici și mijlocii le pot finanța prin intermediul acestor tipuri de finanțări nerambursabile.
1. Fabrici de mobilier finanțate din fonduri naționale
Firmele care au istoric de cel puțin un an calendaristic și care activează în domeniul producției de bunuri pot depune o cerere de finanțare pentru achiziția de utilaje și echipamente pentru dezvoltarea afacerii prin intermediul programului de Microindustrializare.
Firmele mici și mijlocii care îndeplinesc aceste condiții pot primi un ajutor financiar nerambursabil de până la 450.000 de lei. Totodată, pentru a primi această finanțare, societățile trebuie să contribuie cu cel puțin 10% din valoarea totală a proiectului, dar și să acopere în întregime taxa pe valoarea adăugată (TVA).
Producția de mobilier nu este singurul exemplu de activitate ce este eligibilă în cadrul programului de Microindustrializare. Iată și alte exemple de afaceri ce pot primi această finanțare:
- îmbutelierea de apă minerală;
- producția de textile;
- producția de mase plastice;
- producția de confecții metalice.
2. Firmele de contabilitate pot primi bani nerambursabili
Firmele cu activitate de servicii, așa cum sunt și cele de contabilitate, sunt eligibile în cadrul programului de Comerț și Servicii ce va avea o sesiune nouă și în cursul anului 2019. Condițiile pe care aceste IMM-uri trebuie să le îndeplinească sunt similare celor enunțate mai sus pentru societățile din sfera producției, respectiv:
- vechimea firmei trebuie să fie de cel puțin un an calendaristic la momentul lansării sesiunii de depunere a proiectelor;
- să activeze în domeniul serviciilor, având activitatea autorizată;
- să suporte din fonduri proprii o contribuție de cel puțin 10% din valoarea eligibilă a proiectului.
O firmă de contabilitate poate primi în cadrul acestui program de finanțare un ajutor financiar maxim de 250.000 de lei, bani care pot fi utilizați în special pentru achiziția de echipamente IT, soluții software sau mobilier.
3. Activitățile de IT sunt sprijinite cu fonduri europene
Firmele care activează în domeniul IT pot primi, prin intermediul unui program de finanțare activ în prezent, fonduri nerambursabile cuprinse între 500.000 de euro și 3,5 milioane de euro.
Banii alocați pot fi utilizați pentru achiziția de echipamente IT sau software, plata salariilor, plata chiriei și a altor cheltuieli operaționale pentru perioada de implementare a proiectului.
4. Fabrică de bere finanțată din fonduri europene
Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) derulează în prezent un program de finanțare pentru unitățile de producție alimentară, termenul limită de depunere al proiectelor fiind 30 iunie 2019.
Fondurile pot fi utilizate în special pentru realizarea unor construcții necesare desfășurării activității și dotarea cu utilaje și echipamente de producție.
Comentarii articol (1)