Programul-cadru de acțiuni al Inspecției Muncii a fost analizat de avocatnet.ro pentru a identifica ce fel de verificări au în plan autoritățile în al doilea trimestru al anului 2018. Este vorba, mai exact, de lunile aprilie, mai și iunie. În esență, aceste controale sunt desfășurate de inspectoratele teritoriale de muncă (ITM).
În paragrafele următoare, abonații avocatnet.ro premium pot citi despre ce și unde se verifică pe partea de siguranță a lucrătorilor, a relațiilor de muncă sau a folosirii zilierilor.
La capitolul securitate și sănătate în muncă (SSM), reprezentanții ITM-urilor desfășoară în al doilea trimestru o campanie de verificări coordonată la nivel european. Aceasta vizează, de asemenea, domeniul relațiilor de muncă pentru lucrătorii temporari și detașați.
Totodată, ITM-urile desfășoară și campanii naționale privind respectarea legislației SSM de către angajatori. Concret, campaniile vizează:
- respectarea prevederilor legale în ceea ce privește instruirea și informarea lucrătorilor firmelor din domeniul construcțiilor;
- verificarea respectării legislației zilierilor;
- verificarea respectării prevederilor referitoare la autorizarea funcționării din punctul de vedere al SSM.
Printre altele, în cadrul campaniilor pe domeniul SSM, autoritățile caută să vadă dacă se evaluează riscurile de stres la serviciu și ce măsuri se iau pentru combaterea acestora (află mai multe despre cum se poate gestiona stresul la serviciu din articolele de aici). De asemenea, acțiunile au în vedere verificarea menținerii de către firme a condițiilor bune de SSM pentru lucrătorii de toate vârstele, dar și respectarea cerințelor minime de SSM pentru transporturile rutiere de mărfuri periculoase sau pentru munca la firmele ce se ocupă cu prelucrarea primară a lemnului.
Tot pe partea de SSM, acțiunile ITM-urilor mai au în vizor monitorizarea riscurilor la locurile de muncă din întreprinderile mijlocii (adică cele care au între 50 și 249 de salariați) și informarea privind bunele practici la elaborarea instrucțiunilor proprii, la nivel de companie, pentru completarea sau aplicarea legislației SSM.
Autoritățile desfășoară campanii naționale și în domeniul relațiilor de muncă, după cum se arată în documentul consultat de redacția noastră. Astfel, în trimestrul al doilea al anului 2018, ITM-urile derulează campanii pentru:
- identificarea şi combaterea muncii nedeclarate în domeniile de activitate în care aceasta este folosită frecvent (construcţii, fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase, depozitarea şi comercializarea produselor cerealiere şi a produselor de panificaţie, industria lemnului, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, paza, companiile din staţiunile montane şi de pe litoral, firmele cu activitate nocturnă, colectarea şi reciclarea deşeurilor nepericuloase, întreţinerea şi repararea autovehiculelor etc.);
- verificarea respectării regulilor de încheiere, modificare, suspendare, executare, înregistrare şi transmitere în Registrul general de evidenţă a salariaţilor (Revisal) a contractelor individuale de muncă cu timp parţial, precum și regulile generale referitoare la Revisal;
- verificarea relațiilor de muncă acolo unde sunt folosiți zilieri.
Totuși, inspectorii muncii nu se ocupă numai de verificări, ci aceștia mai pot veni la companii și cu scopul de a informa angajatorii. Astfel, campaniile ce țin de domeniul relațiilor de muncă includ, printre altele, și următoarele tipuri de acțiuni:
- informarea angajatorilor și a angajaților despre avantajele muncii declarate și dezavantajele muncii nedeclarate;
- informarea angajatorilor și a angajaților despre legislația națională a detaşărilor în străinătate;
- informarea românilor care vor să lucreze în străinătate despre riscurile la care se pot expune dacă nu cunosc legislația (totodată, străinii care lucrează în România sunt informați despre condițiile de angajare și drepturile pe care le au în țara noastră);
- informări și verificări privind ucenicia și stagiul la muncă;
- informarea angajatorilor despre legislația Revisal;
- informarea angajatorilor despre obligațiile pe care le au pe partea de dialog social (contracte colective, negocieri colective, greve etc.);
- informarea angajatorilor despre înregistrarea zilierilor folosiți în activitatea lor.
În fine, alte campanii de controale fac referire la supravegherea pieței produselor industriale din domeniul de competență al Inspecției Muncii. Acestea sunt desfășurate în conformitate cu programul coordonat de Comisia Europeană.
Notă: Află mai multe despre controalele ITM în 2018 din articolul de aici, iar aici găsești un calendar al estimărilor redacției noastre pentru verificările la firme în anul curent.