Serviciul public cu specific silvic implica marcarea arborilor, eliberarea de documente pentru transport si valorificare, precum si paza padurilor, în caz de solicitare. Aceste actiuni reprezinta etapa premergatoare exploatarii lemnului de catre personalul silvic care functioneaza în cadrul ocoalelor silvice.
Noile reglementari îsi propun sa opreasca taierea abuziva a padurilor, realizata prin folosirea "mascata" a serviciilor silvice.
Suspendarea serviciului public cu specific silvic înceteaza la momentul clarificarii situatiei juridice a terenurilor forestiere.
Astfel, proiectul de lege adoptat de Executiv în sedinta de astazi prevede suspendarea serviciului public cu specific silvic la nivel national, pentru proprietarii proprietatilor forestiere pentru care au fost emise urmatoarele documentele prevazute la art. III din Legea nr. 169/1997 pentru modificarea si completarea Legii Fondului Funciar nr. 18/1991, cu modificarile si completarile ulterioare:
• acte de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, în favoarea persoanelor fizice care nu erau îndreptatite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri sau constituiri;
• acte de constituire a dreptului de proprietate pe terenurile agricole aflate în domeniul public sau privat al statului, ori în domeniul public al comunelor, oraselor sau municipiilor;
• acte de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate în intravilanul localitatilor, pe terenurile revendicate de fostii proprietari, cu exceptia celor atribuite conform art. 23 din lege;
• acte de constituire a dreptului de proprietate pe terenurile agricole constituite ca izlaz comunal;
• acte de constituire a dreptului de proprietate, în conditiile art. 20, în localitatile în care s-a aplicat cota de reducere prevazuta de lege;
• acte de constituire a dreptului de proprietate, în conditiile art. 20 si în cazul în care în localitatea respectiva nu s-a constituit dreptul de proprietate persoanelor îndreptatite de lege;
• transferuri de terenuri dintr-o localitate în alta, efectuate cu încalcarea conditiilor prevazute de lege, în scopul ilicit de a spori prin aceasta valoarea terenului primit ca urmare a transferului;
• acte de vânzare-cumparare privind constructiile afectate unei utilizari sociale sau culturale - case de locuit, crese, gradinite, cantine, camine culturale, sedii si altele asemenea - ce au apartinut cooperativelor agricole de productie, cu încalcarea dispozitiilor imperative prevazute la ultimul alineat al art. 28 din lege.
Potrivit actului normativ, Comisiile judetene pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor identifica proprietarii terenurilor forestiere pentru care au fost emise aceste documente si invoca în fata instantelor judecatoresti nulitatea acestor acte, în situatia în care nu au invocat-o proprietarii în cauza. Proprietarii au obligatia de a anunta comisiile despre invocarea nulitatii.
Comisiile judetene comunica Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic si de Vânatoare care sunt proprietarii padurilor situate pe raza unitatii administrativ-teritoriale pentru care s-a invocat nulitatea titlurilor de proprietate. Comunicarea trebuie sa cuprinda precizarea clara a datelor de identificare a terenurilor forestiere, conform amenajamentului silvic.
Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic si de Vânatoare suspenda serviciul public silvic pentru acesti proprietari.
O alta prevedere a proiectului de lege stabileste ca prestarea serviciului public silvic, dupa primirea înstiintarii de suspendare, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa între 5.000 si 10.000 RON. Contraventiile sunt constatate de personalul silvic cu atributii de control din cadrul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura si al structurilor subordonate.
Suspendarea serviciului public cu specific silvic înceteaza la data la care Comisiile judetene pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor comunica Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic si de Vânatoare hotarârile judecatoresti definitive si irevocabile favorabile proprietarilor, care clarifica situatia juridica a terenurilor forestiere.
Comentarii articol (0)