Traiul într-un apartament de bloc aduce, indiferent de țară, o serie de drepturi, dar și multe obligații. Acestea sunt legate nu numai de respectarea unor norme de conviețuire, ci și de implicarea activă în organizarea și funcționarea asociației de locatari.
Obligațiile pe care le au persoanele care locuiesc în imobile cu mai multe apartamente sunt reglementate de Codul civil și de actul normativ care stabilește regulile traiului în acest tip de imobil. În cursul anul 2013, după o așteptare îndelungată, au fost introduse noi obligații și drepturi pentru cei care locuiesc în imobile cu multe apartamente.
Obligațiile locatarilor din aceste imobile derivă din legislația italiană în vigoare, dar și din hotărârile luate în cadrul ședințelor asociației de proprietari. De exemplu, hotărârile asociației pot viza limitări privind modul în care se folosește apartamentul (nu se poate închiria anumitor categorii: studenți, cetățeni din afara Uniunii Europene ș.a.) sau amplasarea unităților exterioare de aer condiționat.
Proprietarii de locuințe din astfel de imobile pot executa diverse lucrări de construcții în spațiile comune, dar cu condiția de a anunța mai întâi administratorul clădirii și fără a îngrădi accesul altor locatari în spațiul respectiv. Pentru încălcarea acestei reguli se pot impune amenzi de până la 200 de euro sau chiar 800 de euro, în cazul unei încălcări repetate a regulilor. Sumele încasate din amenzi se vor vărsa în fondul destinat lucrărilor de întreținere a clădirii.
O altă obligație a celor ce locuiesc într-o clădire cu mai multe apartamente este de a nu-i deranja pe vecini. Cele mai întâlnite moduri de a deranja vecinii sunt generarea de zgomote puternice și de durată sau generarea de mirosuri.
În cazul în care zgomotul deranjează doar o mică parte din localatarii imobilului, se poate considera că este vorba de o contravenție, în schimb, dacă de zgomotul generat de un locatar sunt deranjate mai multe persoane, eventual o parte dintr-un cartier, se consideră că este vorba de o infracțiune, și anume perturbarea liniștii publice.
Și generarea de mirosuri este interzisă într-un imobil cu mai multe apartamente. Spre exemplu, chiar dacă are acordul locatarilor pentru a-și desfășura activitatea în acel imobil, un restaurant nu poate genera mirosuri sau fum. Așadar, restaurantul care activează într-o astfel de clădire trebuie să folosească sisteme de filtrare a aerului.
În general, nu se poate interzice persoanelor care locuiesc într-un imobil să dețină animale de companie. Totuși, există anumite restricții în ceea ce privește animalele care pot fi crescute într-un apartament dintr-un imobil. Mai exact, în apartamente nu se pot crește animale sălbatice sau periculoase pentru om. Printre animalele ce nu se pot crește în apartamente se numără și maimuțele, leii, panterele, viperele și altele. Cei ce încalcă această interdicție pot primi amenzi de până la aproximativ 105.000 de euro sau pedepse cu închisoarea de până la un an.
De asemenea, locatarii au obligația de a respecta destinația fiecărui spațiu ce aparține imobilului. De exemplu, o gradină nu poate fi transformată în parcare sau un hol nu poate fi blocat cu biciclete sau motociclete parcate acolo.
Una dintre cele mai importante obligații este cea de plată a cheltuielilor imobilului în care locuiesc. Fondurile obținute astfel sunt folosite pentru curățenia, întreținerea și modernizarea spațiilor clădirii. Taxele se plătesc integral chiar dacă apartamentul stă o perioadă nelocuit sau dacă locatarul respectiv nu folosește un anumit spațiu al imobilului.
Mai multe detalii despre drepturile persoanelor care locuiesc în Italia în imobile cu mai multe apartamente se pot găsi aici.
Comentarii articol (0)