Propunerea legislativă privind unele măsuri în domeniul expertizării în securitate şi sănătate ocupaţională ar fi introdus în legislație o nouă profesie din domeniul securității și sănătății muncii, dacă ar fi fost adoptată. Votul de respingere și, totodată, cel decisiv, a fost dat miercuri la deputați, astfel că parcursul său legislativ se încheie aici.
Mai exact, propunerea prevedea crearea profesiei liberale de expert autorizat în securitatea și sănătatea ocupațională (SSO). Acești experți ar fi desfășurat, în principal, următoarele activități:
- identificarea pericolelor și evaluarea riscurile pentru toate elementele unui sistem de muncă;
- elaborarea, îndeplinirea, monitorizarea și actualizarea planul de prevenire și protecție;
- elaborarea instrucțiunilor pentru completarea sau aplicarea reglementărilor de securitate și sănătate în muncă (SSM), ținând cont de specificul locului de muncă;
- propunerea atribuțiilor și răspunderii privind SSM-ul pentru lucrători;
- verificarea însușirii și aplicării măsurilor prevăzute în planul de prevenire și protecție;
- elaborarea programului de instruire și testare a angajaților;
- întocmirea planului de acțiune în caz de pericol grav și iminent etc.
În plus, experții autorizați în securitatea și sănătatea ocupațională ar fi întocmit o evidență a posturilor de lucru care necesită examene medicale suplimentare sau control psihologic periodic, ar fi monitorizat funcționarea sistemelor și dispozitivelor de protecție, ar fi verificat starea de funcționare a sistemelor de alarmare, avertizare sau semnalizare de urgență, ar fi făcut controale interne la locurile de muncă și ar fi informat angajatorul asupra problemelor identificate.
Suplimentar, experții ar fi făcut auditul SSO și s-ar fi ocupat de activități legate de ergonomia muncii sau toxicologie industrială.
Evaluarea riscurilor legate de SSM dintr-un loc de muncă s-ar fi făcut și revizuit, de către un expert acreditat, cel puțin o dată la trei ani și atunci când se schimbă tehnologia, echipamentele de lucru sau amenajarea posturilor de lucru, după producerea unui eveniment, la constatarea unor riscuri noi și la executarea unor lucrări speciale.
Dacă legea ar fi fost adoptată și ar fi ajuns în Monitorul Oficial, ar fi pus bazele Uniunii Naționale a Corpului Experților în Securitate și Sănătate Ocupațională din România.
Atenţie! Propunerea legislativă NU mai poate deveni lege. Aceasta își termină parcursul legislativ odată cu votul decisiv de respingere dat de deputați.