Pentru obţinerea titlului de medic, medic dentist şi, respectiv, farmacist specialist, examenul scris se va da anul acesta conform unui set de reguli puse recent în dezbatere publică la Ministerul Sănătății. Proiectul de Ordin al ministrului sănătății pentru aprobarea Metodologiei de desfăşurare a probelor examenului pentru obţinerea titlului de medic, medic dentist şi, respectiv, farmacist specialist trebuie adoptat de ministru și publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.
Conform metodologiei în dezbatere, examenul se va da de două ori pe an, de regulă în martie și în octombrie, printr-o probă scrisă, una sau două probe clinice și una practică, fiecare probă fiind eliminatorie dacă nu se obține măcar nota 7. Media minimă de promovare a examenului va fi nota 7, conform documentului.
În sesiunea din octombrie 2018, proba scrisă va fi unică în București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, la următoarele specialități, potrivit proiectului:
- cardiologie;
- chirurgie generală;
- medicină internă;
- neurologie;
- obstetrică-ginecologie;
- ortopedie;
- traumatologie.
"Începând cu sesiunea octombrie 2018, Ministerul Sănătăţii poate organiza un program pilot în cadrul căruia proba scrisă a examenului să fie unică pe ţară", scrie, mai exact, în proiect.
În metodologie, proba scrisă este reglementată astfel: "Este secretă şi constă din 10 întrebări alcătuite de comisia de examen pentru fiecare specialitate, prin extragerea a 10 subiecte din totalul subiectelor tematicilor probei scrise, la specialitatea respectivă. Durata probei scrise este de 3 ore".
Atenție! Proiectul de ordin privind metodologia de examen NU se aplică încă. Acesta trebuie adoptat de ministru și publicat în Monitorul Oficial.