Indemnizația de delegare și indemnizația de detașare vor fi majorate începând cu luna ianuarie 2019, așa cum se arată în Hotărârea Guvernului nr. 714/2018, care a apărut marți în numărul 797 al Monitorului Oficial și care se va aplica de la 1 ianuarie 2019.
Concret, indemnizațiile zilnice de delegare și detașare vor fi majorate cu 3 lei, ceea ce înseamnă că diurna va crește de la 17 la 20 de lei pe zi. Totodată, de reținut că nivelul diurnei stabilit pentru bugetari este indicatorul de referință și pentru calcularea diurnei netaxabile la companiile din mediul privat (informații mai multe sunt aici).
„Persoana delegată într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între 5 și 50 km de localitatea în care își are locul permanent de muncă beneficiază de o indemnizație de delegare, în cuantum de 20 lei/zi, indiferent de funcția pe care o îndeplinește și de autoritatea sau instituția publică în care își desfășoară activitatea”, este explicat în HG nr. 714/2018.
În momentul de față și până la finalul anului 2018, indemnizația zilnică de delegare este de 17 lei, acest cuantum fiind neschimbat încă din anul 2015.
În cazul în care delegarea se va face la o distanță mai mare de 50 km de localitatea în care bugetarii își au locul permanent de muncă, actul prevede reguli modificate față de cele din prezent. Astfel, bugetarilor li se va acorda o alocație zilnică de delegare (pentru care nu vor fi necesare documente justificative) compusă din:
- indemnizație de delegare de 20 lei/zi;
- alocație de cazare de 230 lei pe zi, pentru cheltuielile de cazare.
Prin excepție, în situațiile bine întemeiate, alocația de cazare va putea fi mai mare cu până la 50%, adică să fie de maximum 345 de lei pe zi. În aceste cazuri, va fi necesară documentația justificativă.
În prezent, legislația stabilește că bugetarii au dreptul la decontarea cheltuielilor de cazare, în baza documentelor justificative, pentru cazarea, în structurile turistice, într-o cameră cu pat individual sau într-o cameră cu două paturi. Totuși, clasificarea camerelor trebuie să fie de maximum trei stele/flori. Asta înseamnă că, din ianuarie 2019, de obicei nu va mai conta unde se cazează bugetarii, pentru că aceștia vor avea o sumă fixă pentru a-și acoperi cazarea.
Referitor la bugetarii detașați într-o localitate aflată la o distanță între 5 și 50 km de localitatea în care lucrează permanent, aceștia vor primi, de asemenea, o indemnizație de 20 lei pe zi, în creștere de la 17 lei pe zi.
„Persoanei detașate într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea în care își are locul permanent de muncă și care nu se poate înapoia la sfârșitul zilei de lucru i se asigură cazarea gratuită de către instituția sau autoritatea la care este detașată, în clădiri ori în spații închiriate de acesta în condițiile legii”, scrie în noul act normativ, cu precizarea că va fi posibilă și decontarea chiriei până când se poate asigura cazarea (în limita a 230 de lei/zi). Regulile sunt aproximativ aceleași și acum.
După cum scrie în Codul muncii, delegarea este o exercitare temporară a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuțiilor de serviciu în afara locului de muncă al salariatului. „Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice în 12 luni și se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului”, scrie în documentul citat.
În privința detașării, Codul prevede că aceasta e o schimbare temporară a locului de muncă la un alt angajator, pentru executarea unor lucrări în interesul acestuia. „Detașarea poate fi dispusă pe o perioadă de cel mult un an. În mod excepțional, perioada detașării poate fi prelungită pentru motive obiective ce impun prezența salariatului la angajatorul la care s-a dispus detașarea, cu acordul ambelor părți, din 6 în 6 luni”, scrie în Codul muncii.
Atât în cazul delegării, cât și în cazul detașării, legislația muncii prevede că salariații au dreptul la plata cheltuielilor de transport, cazare și mâncare.
Notă: Intrarea în vigoare a HG nr. 714/2018 va însemna abrogarea actualelor reguli cuprinse în HG nr. 1.860/2006, acestea din urmă aplicându-se numai până la 31 decembrie 2018.
Comentarii articol (4)