România, pe locul al doilea în UE la scumpirea energiei
Suntem pe locul al doilea în Uniunea Europeană la scumpirea electricităţii! Biroul european de statistică anunţă şi că, în alte ţări, tarifele au scăzut.
Preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici autohtoni a crescut cu 7,2% în intervalul iulie - decembrie 2017 cumparativ cu aceeaşi perioadă din 2016. Doar în Cipru, scumpirea a fost mai mare, de 12,6%, iar după noi urmează Malta, Estonia şi Marea Britanie.
Deşi ne aflăm pe locul al doilea în clasamentul scumpirilor electricităţii, achităm unele dintre cele mai mici preţuri la curent din UE, de 12,5 euro pe 100 de kilowaţi oră. Mai puţin ca noi plătesc bulgarii, doar 9,8 euro, urmaţi de lituanieni, unguri şi croaţi.
Dacă ţinem însă cont de puterea de cumpărare, consumăm una dintre cele mai scumpe energii din UE, după Germania, Portugalia şi Belgia.
Sunt și țări în care facturile de curent au scăzut. Vorbim de Italia, cu peste 11 procente, Croaţia, Slovacia şi Grecia, iar toate aceste reduceri au contribuit la ieftinirea cu 0,2%, în medie, a energiei electrice, la nivelul Uniunii Europene.
Probleme la tranzacțiile cu carduri Visa în Europa
Haos la bănci și printre posesorii de carduri: sistemul Visa este nefuncțional în Europa. Tranzacțiile au fost refuzate în mai multe țări, vineri după-amiază. Abia sâmbătă dimineața sistemul și-a revenit la normal.
Sistemul de plăţi electronice VISA a revenit complet la normal, a anunţat compania sâmbătă dimineaţă. Vineri, timp de mai multe ore, au fost probleme cu cardurile VISA în mai multe ţări europene. Din cauza unei erori de sistem, utilizatorii nu le-au mai putut folosi pentru a face plăţi.
Compania a spus că întreruperile au fost provocate de niște calculatoare care s-au defectat. Nu există niciun indiciu care să arate că ar fi fost vorba de hackeri sau de un virus, a precizat VISA.
Un român a obținut la CEDO dreptul de a avea curent electric
Un român a ajuns până la CEDO pentru a i se recunoaşte dreptul de a avea curent electric. Bărbatul din Galaţi s-a judecat şi în ţară cu furnizorul de electricitate. Şi chiar dacă, până la urmă, locuinţa lui a fost racordată la reţea, a mers la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care i-a acordat despăgubiri şi a obligat statul român să-i garanteze dreptul la utilităţi publice.
„Obligă statul român la plata a 3000 de euro daune morale, da, 300 de euro cheltuieli de judecată”, citește George Borșan din decizia CEDO.
Bărbatul are 41 de ani şi este de profesie jurist. Lupta cu distribuitorul local de energie electrică a început acum 11 ani. Compania refuza să-l racordeze la reţeaua electrică din apropiere.
„Răspunsurile au fost de fiecare dată că nu sunt fonduri alocate şi nu putem lua în calcul că nu avem bani. Atunci am acţionat în judecată SC Electrica la Tribunalul Galaţi pe obligaţia de a face, în sensul ca să oblige compania să ne racordeze imobilul la energie electrică”, spune George Borşan.
Comentarii articol (0)