În prezent există un risc foarte ridicat ca sume importante de bani alocate României din fonduri europene să fie pierdute, astfel că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2018 pentru adoptarea unei măsuri privind reducerea riscului de dezangajare a fondurilor europene prevede identificarea unor măsuri prin care riscul de dezangajare a fondurilor europene la nivelul POR să fie eliminat.
În continuare, abonații premium pot citi mai multe informații despre măsurile vizate pentru evitarea dezangajarea sumelor alocate României prin intermediul POR.
Măsurile luate prin OUG nr. 43/2018 vizează transferul POIIMM la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în vederea implementării acestuia sub forma unei axe prioritare distincte în cadrul POR, astfel încât cheltuielile deja rambursate de către Comisia Europeană pentru POIIMM vor putea fi raportate ca cheltuieli realizate la nivelul POR, ceea ce va determina reducerea sumelor aflate în risc de dezangajare.
Având în vedere cererea existentă pentru tipul de instrument financiar implementat prin POIIMM, se urmărește creșterea alocării financiare pentru întreprinderile mici și mijlocii prin realocarea sumei de o sută de milioane de euro prevăzuți în POR.
Astfel, suma supusă riscului de dezangajare poate fi diminuată cu valoarea realocată, în condițiile în care pentru acest tip de instrument rambursarea din partea Comisiei Europene se realizează imediat, pe baza cererii de plată.
Ținta minimă de realizat pentru evitarea dezangajării fondurilor europene în anul 2018, la nivelul POR, este în sumă de aproape 860 de milioane de euro.
Sumele rambursate din fonduri europene sunt la un nivel redus
Până în prezent, sumele realizate la nivelul programului sunt în valoare de aproximativ 88 milioane de euro, din care doar 27 de milioane de euro au fost solicitați Comisiei Europene spre rambursare.
Conform estimărilor efectuate de către beneficiarii care au încheiat contracte de finanțare pentru proiectele aprobate prin intermediul POR, valoarea ajutoarelor financiare nerambursabile solicitate la decontare până la finalul anului 2018 va fi de 236 de milioane de euro.
În lipsa acestor schimbări, cadrul financiar al programului s-ar fi diminuat în consecință cu sumele dezangajate, existând riscul ca o parte din contractele de finanțare ce se vor semna până la finalul anului 2018 (atât pentru apelurile deja lansate, cât și pentru cele ce se vor lansa în perioada următoare) să fie finanțate ulterior exclusiv din bugetul de stat, în lipsa cofinanțării acordate de Uniunea Europeană.