Examenul pentru notari stagiari va avea loc pe 12 septembrie, potrivit anunțului făcut de INR, iar înscrierile vor începe pe 1 iulie și se vor derula până pe 17 august 2018.
Sunt scoase la concurs 43 de locuri în 15 orașe din țară, printre care București, Timișoara, Brașov, Pitești, Iași, Oradea și Suceava. Lista cu locurile libere e disponibilă aici.
Conform regulamentului de examen, cuprins în Ordinul ministrului justiției nr. 2792/2017, examenul constă într-o probă scrisă cu caracter teoretic, care nu poate dura mai mult de patru ore.
Notă: Tematica și bibliografia de examen se regăsesc aici. Candidaților le vor fi verificate cunoștințele de drept civil și procesual civil indicate în tematică, precum și cunoștințele din legislația notarială.
Cine poate deveni notar stagiar, conform regulamentului de examen (condițiile de mai jos trebuie îndeplinite cumulativ):
- are cetățenia română, a unui stat membru al Uniunii Europene, a unui stat aparținând Spațiului Economic European sau a Confederației Elvețiene și are domiciliul sau, după caz, reședința în România;
- are capacitatea de exercițiu deplină;
- este licențiat în drept;
- nu are antecedente penale rezultate ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul ori a săvârșirii cu intenție a unei alte infracțiuni;
- se bucură de o bună reputație;
- cunoaște limba română;
- este apt din punct de vedere medical și psihologic pentru dobândirea calității de notar stagiar;
- achită taxele pentru susținerea examenului sau concursului (INR nu a anunțat deocamdată care e cuantumul taxei de examen);
- se angajează să încheie cu INR contractul de pregătire, dacă va fi declarată admisă la examen sau concurs;
- este declarat admisă la examenul sau concursul pentru dobândirea calității de notar stagiar.
Notă: INR organizează în perioada 15 iunie – 8 iulie 2018 cursuri de pregătire pentru persoanele care intenționează să participe la examenul pentru dobândirea calității de notar stagiar. Detalii, aici.