Articol scris de Magda Popescu.
Bullying-ul reprezintă o formă de abuz emoțional și fizic, un fapt intenționat, repetat, un comportament ostil. Cazurile de bullying implică cel puțin un agresor și o victimă, iar, în unele cazuri, există și martori. Putem discuta despre bullying fizic, verbal, sexual sau psihic.
Copiii, victime sau colegii acestora, precum și părinții sunt încurajați să ceară sprijin la linia gratuită 116 111
Principalele motive pentru care copiii sunt hărțuiți, conform unui studiu realizat de Asociația Telefonul Copilului sunt: aspectul fizic, statutul social, interesele și pasiunile, situația scolară foarte bună, situația scolară mediocră, nevoile speciale sau dizabilitățile, etnia, religia și orientarea sexuală. Din păcate, bullying-ul este un fenomen care ia amploare, care nu este recunoscut și semnalat de victime și care poate avea consecințe grave dacă părinții și profesorii nu recunosc semnele și nu iau măsuri.
În perioada 2015-2017, Asociația Telefonul Copilului a înregistrat în cadrul campaniei anti-bullying „Clubul Prieteniei” derulată împreună cu Cartoon Network 4.328 de cazuri de copii agresați. 54% dintre ei nu au vorbit cu nimeni altcineva despre abuzul la care au fost supuși.
Cum recunoaștem bullying-ul?
Chiar dacă este o situație despre care copilul victimă nu prea vorbește, există semne care ar trebui să vă îngrijoreze:
- Copilul are leziuni inexplicabile
- Copilul vine acasă cu hainele și cărțile rupte sau deteriorate
- Copilul acuză frecvente dureri de cap sau dureri de stomac, senzație de rău sau falsă boală
- Observați schimbări în obiceiurile alimentare, cum ar fi lipsa poftei de mâncare pe o perioadă lungă de timp
- Copilul vine zilnic înfometat de la școală
- Copilul are dificultăți de somn sau coșmaruri frecvente
- Copilul pierde brusc interesul pentru școală
- Se izolează și nu mai are prieteni
- Are stima de sine foarte scăzută
- Are comportamente auto-distructive, se rănește, vorbește despre sinucidere
Ce pot face părinții copiilor abuzați?
Discutați cu profesorii copiilor. Comportamentele agresive sunt destul de vizibile, profesorii ar trebui să fie mult mai implicați în relațiile dintre elevi și să recunoască bullying-ul, sub orice formă ar apărea.
Comunicați mult cu copiii, conectați-vă cu ei și aflați cât mai multe despre emoțiile lor, despre prietenii lor, despre școală.
Jucați-vă! Jocul de rol poate fi un bun instrument. Puneți copiii în diferite situații și provocați-i să arate cum ar reacționa dacă ar fi agresați. Dați-le exemple cărți și filme educative, în care personajele se comportă frumos.
Fiți conștienți de propriul comportament. Fiți exemple pentru ei, gestionați conflictele și rezolvați problemele cu respect și bunătate! Comportamentul vostru este modelul pe care copilul îl va învăța.
Nu minimalizați ceea ce spune copilul. Lăsați copilul să știe că sunteți acolo pentru a-l ajuta și că dacă el este nefericit, ar trebui să vorbească cu voi.
Prin stabilirea tonului prietenos și încurajarea copiilor de a lucra în echipă, de a fi amabili și de a avea empatie unul față de altul, părinții și profesorii pot să cultive un model pozitiv împotriva hărțuirii.
Cristina Neagu, desemnată de trei ori cea mai bună handbalistă a lumii, este ambasadoarea mesajului de prietenie în spotul campaniei antibullying:
“Mă bucur foarte mult să fiu parte din acest efort. Vreau să le transmit celor afectați de bullying că nu sunt singuri și că întotdeauna există un sprijin: părinții, prietenii, colegii sau Telefonul Copilului. De asemenea, vreau să îi încurajez să fie puternici, să aibă încredere în ei, să fie ei înșiși și să își accepte diferențele, indiferent de ceea ce aud în jurul lor”.
Cadru legislativ împotriva bullying-ului
De curând, a avut loc la Parlament o nouă dezbatere la care au participat peste 40 de reprezentanţi ai Guvernului, Parlamentului, ONG-urilor, psihologi şi experţi în gestionarea fenomenului de bullying. Obiectivul acestei acţiuni a fost analiza fenomenului de bullying din România, a legislaţiei în vigoare, a programelor de prevenţie şi intervenţie deja existente şi identificarea unor soluţii legislative şi programe naţionale de prevenire a bullying-ului.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (1)