Ordinul Ministerului Mediului nr. 741/2018 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puțin poluante în transportul public local de persoane a intrat în vigoare în luna iulie, iar sesiunea de depunere a dosarelor se desfășoară în perioada 3 octombrie - 2 noiembrie 2018.
Beneficiarii eligibili sunt, în acest caz, municipiile reședință de județ, precum și municipiul București. Ajutorul financiar nerambursabil acordat este de cel mult 80% din valoarea de achiziție a mijloacelor de transport, iar suma maximă finanțată în funcție de numărul de locuitori este:
- între 35.000 și 200.000 de locuitori – buget maxim 20.000.000 lei;
- între 200.001 și 400.000 de locuitori – buget maxim 110.000.000 lei;
- peste 400.001 locuitori – buget maxim 340.000.000 lei.
Dacă suma solicitată prin cererea de finanțare depășește pragul maxim permis aferent numărului de locuitori, diferența rezultată este considerată neeligibilă.
Mijloacele de transport în comun eligibile în cadrul proiectelor de acest tip fac parte din categoriile următoare:
- autobuze electrice;
- autobuze electric-hibride;
- autobuze noi alimentate cu gaz natural comprimat (GNC);
- troleibuze noi.
Ajutorul financiar se acordă prin modalitate nerambursabilă, ca procent din cheltuielile eligibile ale proiectului, în timp ce contribuția proprie a solicitantului și cheltuielile neeligibile sunt asigurate din surse financiare proprii.
În cadrul acestui program de finanțare, sunt eligibile proiectele care îndeplinesc simultan două criterii:
- autovehiculele solicitate prin cererea de finanțare fac parte din categoria M3: autobuze electrice, autobuze electric hibride, autobuze alimentate cu GNC sau troleibuze;
- proiectul pentru care se solicită finanțare nu a beneficiat și nu va beneficia de o altă finanțare pentru aceleaşi cheltuieli eligibile, din alte fonduri naţionale sau/şi comunitare.