Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot afla mai multe despre:
- raportarea la plafonul de cinci salarii minime pe economie;
- ce trebuie să aibă în vedere dacă obțin mai multe categorii de venituri;
- cuantumul contribuției;
- situațiile în care se plătește CASS pentru mai multe categorii de venituri.
1. Raportarea la plafonul de 22.800 de lei (12 salarii minime pe economie)
CASS se datorează de către cei care obțin venituri extrasalariale doar peste acest plafon de 22.800 de lei. Dacă o persoană obține venituri din chirii, depășirea acestui plafon se verifică uitându-ne la veniturile nete din chirii, iar nu la cele din contract. Venitul net se calculează, conform Codului fiscal, ca diferență între venitul brut (din contract) și cheltuielile forfetare în cuantum de 40% (aplicat la venitul brut).
Exemplu: Veniturile din chirii în 2018 totalizează 40.000 de lei (acesta este brutul). Cheltuielile forfetare reprezintă 40% din această sumă, adică 16.000 de lei. Așadar, veniturile nete reprezintă 24.000 de lei, care depășește plafonul de 12 salarii minime brute pe economie (22.800 de lei).
2. Cota de 10% CASS nu se aplică la veniturile obținute, nici la cele nete
Conform legislației fiscale, cota aceasta de 10% CASS pentru cei care obțin astfel de venituri se aplică la plafonul de 22.800 de lei, iar nu la valoarea veniturilor din chirii, fie ele brute ori nete. Prin urmare, nu contează cu cât se depășește plafonul acesta, contribuția la CASS este aceeași -- 2.280 de lei.
3. Și cei care datorează deja o contribuție la sănătate plătesc CASS la chirii
Unii dintre cei care obțin venituri din chirii ar putea să se găsească în situația în care sunt și salariați, ceea ce înseamnă că plătesc deja o contribuție la sănătate, aplicată salariului, lună de lună. Codul fiscal nu oferă însă păsuire pentru aceștia. CASS se plătește de două ori, pentru fiecare categorie de venit, dacă se depășește plafonul de mai sus la veniturile din chirii.
4. Se iau în calcul și alte venituri independente la raportarea la plafonul de 22.800 de lei
"Dacă aveți venituri din mai multe surse trebuie să le cumulați pe toate. Nu plătiți sănătate pentru fiecare venit în parte. Veți aplica 10% la plafonul de 22.800 de lei, nu la toate veniturile cumulate, dar fără să introduceți și salariile când cumulați toate veniturile acestea. Dacă avem venituri și pe persoană fizică autorizată și din chirii, nu plătim CASS și la veniturile pe PFA, și la chirii. Dacă avem venituri din drepturi de autor și chirii, nu plătim și la drepturi de autor, și la chirii. Plătim o singură dată", explică expertul contabil Luiza Daneliuc, din cadrul Smart Tax Advisers.
Verificarea veniturilor în raport de acel plafon nu se face uitându-ne la ele în mod individual, ci cumulat, dar excluzând din discuție salariile ori pensiile pe care le încasăm. Deși e posibil să observăm că veniturile nete din chirii nu depășesc acel plafon, s-ar putea să constatăm că, dacă le cumulăm cu cele dintr-un PFA, de pildă, vor depăși plafonul și, atunci, e necesar să plătim și 10% din 22.800 de lei, adică 2.280 de lei.
Notă: Dacă salariul minim va cunoaște creșteri în viitorul apropiat, atunci plafonul va crește și el, dar, totodată, și suma datorată ca CASS pe veniturile din activități independente.