România are jumătate din cele 70 de miliarde de euro pentru autostrăzi
70 miliarde de euro. De atât are nevoie România pentru a duce la bun sfârşit toate proiectele de infrastructură. Numai că banii disponibili până în 2030 sunt la jumătate, conform Masterplanului de transport. Experţii spun că statul ar avea pârghii pentru a face rost de bani - fondurile europene, de pildă, însă trebuie să înveţe să facă proiecte fezabile.
Ţara noastră rămâne statul european cu cei mai puţini kilometri de şosea rapidă daţi în folosinţă, chiar dacă planurile autorităţilor sunt ambiţioase.
România are în prezent mai puţin de 750 de kilometri de autostradă. Cel mai lung drum de mare viteză, care face legătura între Bucureşti şi Constanţa, măsoară 202 kilometri.
Statistic, cifra este ceva mai mare - 763 kilometri, însă una dintre autostrăzi - tronsonul dintre Gilău şi Nădăşelu - rămâne nefolosită până în 2019, chiar dacă e gata. Specialiştii invocă două mari probleme care blochează marile investiţii: birocraţia şi capacitatea statului de gestiona proiectele de infrastructură.
UE a introdus taxe pentru importurile din SUA
Uniunea Europeană a introdus de vineri taxe pentru importurile din SUA, o contramăsură faţă de taxele impuse de Donald Trump anterior, în timp ce Jean-Claude Juncker a lansat un nou atac la adresa preşedintelui american, transmite News.ro.
Taxele vor fi impuse pentru bunuri valorând în total 2,8 miliarde de euro şi vor intra în vigoare de vineri. Taxele de 25% sunt valabile pentru produse precum whisky, motociclete şi sucul de portocale.
De asemenea, taxe de 50% au fost introduse pentru produse precum încălţămintea, anumite tipuri de îmbrăcăminte şi maşinile de spălat.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că taxele impuse de SUA asupra UE sunt „împotriva logicii şi istoriei” şi că „răspunsul UE trebuie să fie clar dar măsurat”.
Administratorii grupurilor Facebook pot introduce taxă
Administratorii de grupuri pe Facebook vor putea pune taxe pentru membri. Facebook va permite acum administratorilor de grup să înceapă să perceapă taxe de la 4,99 dolari la 29,99 dolari pe lună pentru membrii exclusivi în anumite grupuri, a anunțat compania într-un post de blog.
Grupurile de părinți, de gătit și de curățenie la domiciliu vor fi primii care vor primi noua facilitate ca parte a unui test timpuriu, potrivit publicației The Verge.
În prezent, grupurile fărăplată vor rămâne intacte, însă vor avea în curând opțiunea de a lansa subgrupuri premium.
SE susține că în timp ce în trecut, grupurile din Facebook au fost întotdeauna gratuite, taxarea pentru un membru poate spori sentimentul de exclusivitate și poate face un grup să se simtă mai special pentru membrii săi.
Comentarii articol (0)