La sfârșitul lunii iulie, Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, care prevede simplificarea procedurii de plată a amenzilor contravenționale, a fost publicată în Monitorul Oficial, dar prevederile acesteia se aplică începând de astăzi.
Concret, conform actului normativ, procesul-verbal de contravenție se consideră nul dacă lipsește CNP-ul persoanei amendate. În trecut, pentru a fi considerat valid, procesul-verbal de contravenție trebuia să includă anumite informații obligatorii prevăzute de lege, iar prin schimbările aduse de această lege, lista acestor informații cuprinde acum și CNP-ul contravenientului.
"Lipsa uneia dintre menţiunile privind numele şi prenumele agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu", este prevăzut în actul menționat.
De reținut este că, prin modificarea adusă actului normativ, este eliminată calitatea agentului constatator ca informație a cărei lipsă determină nulitatea amenzii.
În același timp, se modifică și lista informațiilor care trebuie neapărat să figureze pe un proces-verbal de contravenție. Concret, documentul include următoarele elemente:
- data şi locul unde este încheiat;
- numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator;
- numele, prenumele, domiciliul şi codul numeric personal ale contravenientului, descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea împrejurărilor care pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
- indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia;
- indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie;
- posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ;
- termenul de exercitare a căii de atac şi instanţa la care se depune plângerea.
Pe deasupra, pentru simplificare, procesul-verbal constituie acum și înștiințare de plată. Anterior, înștiințarea de plată era un document separat, care se comunica odată cu procesul-verbal de contravenție.
În altă ordine de idei, important de precizat este că, începând de astăzi, românii pot plăti jumătate din minimul unei amenzi în 15 zile de la primirea procesului-verbal, nu în 48 de ore, cum era până ieri.
Comentarii articol (4)