avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Nulitatea unui proces-verbal
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Nulitatea unui proces-verbal

Va rog sa-mi spuneti daca un proces-verbal de amenda poate fi declarat nul in conditiile in care adresa nu este trecuta, iar CNP-ul este gresit. Si daca agentul constatator trece adresa pe exemplarul alb, poate fi acesta acuzat de fals si uz de fals in inscris oficial? Mentionez ca amenda este luata pe un mijloc de transport in comun. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 13:59, 3 August 2009
ai semnat ?
Un p-v cu adresa si CNP-ul gresit poate fi anulat.
Un proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiei trebuie sa cuprinda, obligatoriu, mentiunile prevazute la art. 16, alin. (1) din O.G. nr. 2/2001 si este lovit de nulitate absoluta daca nu cuprinde mentiunile de la art. 17 din acelasi act normativ.
Aveti, mai jos, cele doua articole din O.G. nr. 2/2001.

ART. 16
(1) Procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: data şi locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac şi organul la care se depune plângerea.
ART. 17
Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata şi din oficiu.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces verbal puscahoreanga puscahoreanga 1.cand un proces verbal intocmit de politie este autentic? 2.daca in procesul verbal trebuie sa apara obligatoriu numele agentului constatator numele ... (vezi toată discuția)
Proces verbal greșit (număr de înmatriculare greșit) StanciuAlex StanciuAlex Buna ziua! Am fost surprins astăzi, in localitate cu viteza de 82 km/h. Am semnat procesul verbal, la mențiuni mi-au trecut fără să știu,\"mă grebeam ... (vezi toată discuția)
Continutul pv conform ognr. 2/2001 stanescucristiana stanescucristiana n cazul unui proces verbal contraventional, agentul care intocmeste pv trebuie sa inscre toate datele personale ( cnp, data nasterii, adresa) ale martorului ... (vezi toată discuția)