Declarația unică este folosită acum de contribuabilii cu venituri nesalariale pentru declararea veniturilor în vederea plății impozitelor și contribuțiilor la stat. Termenul de depunere a declarației pentru anul 2018 a fost 31 iulie (era stabilit inițial la 15 iulie, dar a fost prelungit), iar pentru depunerea ei online și plata anticipată a dărilor fiscale există dreptul la reduceri de 5% sau de 10%, după caz.
Concret, reducerile ce se pot acorda prin declarația unică și regulile de acordare sunt următoarele, potrivit Codului fiscal:
- 10% (5% pentru plata anticipată și 5% pentru depunerea online), dacă declarația unică a fost depusă online până la 31 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018;
- 5%, dacă declarația unică a fost depusă online până la 31 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 martie 2019;
- 5%, dacă declarația unică se depune în format tipărit și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018.
Practic, cei care se încadrează cu plățile până la 15 decembrie pot primi o bonificație fie de 5%, dacă nu au depus declarația unică online, fie de 10%, dacă au depus-o online până la finele lui iulie.
Important! Printr-un comunicat de presă al ANAF publicat azi se subliniază ideea că bonificația de 5% pentru plata până pe 15 decembrie a dărilor fiscale se acordă prin efectul legii, fără ca organele fiscale să mai emită vreo hârtie în acest sens. Ce se precizează însă în respectivul comunicat: că trebuie plătit, până sâmbătă, măcar 95% din suma datorată. Așa cum este punctat mai jos, procentul de 5% pentru cei care au depus online declarația în vară se va acorda abia la anul.
1. Reducerile se acordă și la impozit, și la contribuții
Oricine are în față formularul unic poate să observe că acordarea bonificației se face atât la impozitul datorat, cât și la contribuții, acolo unde e cazul să existe obligația de plată și pentru acestea din urmă. Procentul de 5% se aplică separat pentru impozit, pentru contribuția la sănătate și pentru contribuția la pensie, iar nu pentru toată suma de plată.
Așa cum se poate vedea în imagine (captură din declarația unică), fiecare contribuabil își înscrie mai întâi suma datorată (fără reduceri), apoi reducerea în sine (pe care o calculează singur, raportat la suma datorată), după care calculează suma de plată. Aceasta din urmă trebuie achitată până la 15 decembrie.
2. În declarație nu există procentul de 10%
Într-adevăr, procentul de 10% reducere nu figurează în declarația unică, ci doar cel de 5%. Și atunci, cum vom beneficia de el?
Explicația este următoarea: cei care au depus declarația unică online până pe 31 iulie și plătesc integral dările fiscale până la 15 decembrie au dreptul la reducerea de 10%, dar ei nu-și acordă singuri, prin declarația unică decât procentul de 5% pentru plata cu anticipație. Restul de 5% (pentru depunerea în vară a declarației online) urmează să fie acordat în 2019.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a explicat că acel 5% pentru depunerea online se va acorda la depunerea declarației unice în 2019 (termenul-limită e 15 martie 2019). "Bonificațiile de 5% pentru depunerea online se calculează la depunerea declaraţiei unice în anul 2019, acordarea acestora fiind condiționată și de plata integrală a impozitului pe venit până la 15 martie 2019", punctează ANAF într-o sesiune de asistență online pentru contribuabili.
3. Bonificația și-o acordă contribuabilul la ultima tranșă de plată
În normele de aplicare a Codului fiscal (Hotărârea Guvernului nr. 1/2016) regăsim o lămurire foarte importantă: "bonificația se stabilește de contribuabil la momentul efectuării ultimei plăți a obligațiilor fiscale".
În norme, autoritățile au venit cu următorul exemplu: X are de plătit pentru 2018 un impozit de 1.000 de lei și își plătește dările fiscale în mai multe tranșe -- prima tranșă, la 15 iunie, în valoare de 250 de lei; a doua tranșă, la 20 septembrie, în valoare de 700 de lei; deși el ar fi trebuit să plătească 750 de lei la ultimul termen, având în vedere că a achitat totul până la 15 decembrie, și-a acordat o reducere de 50 de lei (adică 5% din 1.000 de lei). Anul următor, dacă a depus online declarația până la 15 iulie, va primi o altă bonificație, cea de 5%.
4. Cei care nu și-au acordat-o nu pierd dreptul la reducere
"În situația în care (...) contribuabilii au efectuat plata integrală a obligațiilor fiscale respectând condițiile reglementate prin legea bugetului de stat privind termenele de plată, dar nu și-au acordat bonificația la ultima plată, ei pot beneficia de aceasta la definitivarea impozitului pe venitul anual estimat, prin completarea corespunzătoare a declarației unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoane fizice. Bonificația diminuează cuantumul impozitului pe venit datorat", se specifică în normele de aplicare a Codului fiscal.
Ideea este că contribuabilul care ar fi putut beneficia de reducerea dărilor și nu și-a dat seama de acest lucru va beneficia, până la urmă, de ea. Cum? Banii respectivi vor fi considerați o plată în plus.
Notă: Vă reamintim că la anul declarația unică va trebui depusă numai în format electronic. De asemenea, termenul de depunere a declarației va fi 15 martie (pentru realizarea estimatului pe 2019, urmând ca plățile pentru veniturile pe 2019 să fie făcute până la 15 martie 2020). Momentan, de la Finanțe nu a venit nicio veste apropo de acordarea unor bonificații și anul următor.