Ce au acești oameni în comun? Faptul că nu doar că nu își cunosc limitele – fizice, intelectuale, psihice – dar chiar și atunci când viața îi confruntă cu acestea, nu înțeleg nimic. Și care nu pot să se schimbe, pentru că nu văd unde este problema.
De aceea este important să îți cunoști și să îți accepți limitele, pentru că exact de la acest pas hotărâtor începi să te accepți pe tine, exact așa cum ești, exact cu ceea ce poți face, înțelege, susține sau plăcea.
Dacă ai nevoie de minim 8 ore de somn zilnic, poate că nu e o idee bună să îți dorești să faci parte dintr-un grup de petrecăreți, indiferent de cât de cool ți se par. Sau să te încăpățânezi să înveți doar noaptea pentru sesiune, doar pentru că așa fac colegii de grupă. Te vei epuiza, vei începe să le porți pică celor din jur, vei acționa ca atare, moment în care le vei da toate motivele pentru care să te elimine din grupul mult râvnit.
Dacă ți-e groază să vorbești la telefon cu necunoscuți, poate că slujba aceea nocturnă de la call center, care oferă beneficii grozave și îți lasă timp și pentru mers la școală ziua, nu este cea mai indicată pentru tine. Nu vei performa niciodată la nivelul corect și vei face parte din grupul veșnic amenințat cu concedierea. Vei fi frustrat și îți vei eroda stima de sine.
Dacă nu ai ureche muzicală, dar fata de care îți place e în cor, o poți aștepta cu flori după repetiție. Nu e cazul să te înscrii și tu în același cor, nu de alta, dar poate nu îți dorești să știe și ea cât de fals intonezi. Valabil și pentru situația în care ți se pare ușoară slujba de ghid turistic, dar ai dificultăți la învățarea limbilor străine.
Dacă îți place confortul și mai ești și puțin comod pe deasupra, nu te ambiționa să mergi cu prietenii în drumeție. Nu vei fi în stare să vezi frumusețea mersului pe munte, pentru că te vei gândi perpetuu la patul comod de acasă, iar bășicile cauzate de bocanci, lipsa dușului și lipsa de rezistență la efort vor deveni o problemă nu doar pentru tine, dar și pentru ceilalți.
Dacă mama te vrea inginer, dar tu ai sub pernă trei caiete de poezie, poate că nu e o idee bună să mergi la Politehnică, indiferent de cât de tare îți dorești să nu o superi. Faptul că îți vei rata șansa la a face ce îți place nu o va face nici pe ea fericită.
Dacă ești delicat din fire și urăști demonstrațiile gratuite de non-conformism, grupul popularilor de la birou care utilizează preponderent cuvinte cu patru litere și demonstrează sistematic dispreț față de decență și norme sociale nu este și pentru tine.
Aș putea merge mult înainte cu exemplele, dar cred că ai înțeles deja ideea. Cunoaște-ți limitele ca să poți să fii tu însuți. Iar oamenii te vor aprecia pentru ceea ce ești, nu pentru ceea ce pretinzi că poți, știi sau îți place.
Gând la gând. Fie că ne dăm seama sau nu, marile întrebări ale vieții ne sunt comune. Ce ne diferențiază este doar momentul în care alegem să le înfruntăm și să ne luăm viața în mâini, pornind în căutarea răspunsurilor. Mai devreme sau mai târziu, citim, întrebăm, cerem ajutor. Și, mai ales, începem să ne vedem pe noi în Celălalt.
Lansăm rubrica Gând la gând în speranța că vom putea contribui, măcar puțin, la mai binele Celuilalt. Puteți citi, discuta în comentarii sau pune întrebări direct celor două autoare ale rubricii - Simona Tofan, psiholog și psihoterapeut, și Aurelia Dinu, life coach.
Comentarii articol (4)