Propunerea legislativă privind modificarea Legii 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, ce a fost pusă recent în dezbaterea senatorilor, prevede modificarea regulilor privind administrarea spațiilor verzi, inclusiv noi valori ale amenzilor pentru încălcarea acestor reguli. Proiectul se află la începutul parcursului legislativ, iar pentru a se putea aplica, acesta va avea nevoie de aprobarea celor două Camere ale Parlamentului și de semnătura șefului statului.
Pe lângă introducerea unei definiții a spațiului verde, propunerea legislativă aduce și o serie de modificări privind administrarea acestuia și stabilește cuantumul amenzilor pentru încălcarea prevederilor privind întreținerea spațiilor verzi.
Concret, documentul prevede sancționarea unor acțiuni de deteriorare sau distrugere a spațiilor verzi, și anume sunt prevăzute amenzi, printre altele, pentru desfășurarea neautorizată a unor activități în aceste spații (activități comerciale, turism, agrement etc), ocuparea fără drept a acestor spații, distrugerea drumurilor, aleilor, instalațiilor și echipamentelelor din cadrul spațiului verde, deteriorarea spațiilor verzi în urma provocării unor incendii, aruncarea de gunoaie pe aceste spații, dar și pentru colectarea plantelor medicinale și a ierbii de gazon sau pentru îmbăierea câinilor sau a altor animale în afara spațiilor special amenajate pentru această acțiune.
Astfel, pentru colectarea plantelor medicinale, aruncarea de gunoi și spălarea câinilor pe spațiile verzi, amenda propusă pentru persoanele fizice va fi cuprinsă între 100 și 200 de lei. În prezent, pentru două dintre contravențiile amintite mai sus (aruncarea gunoiului și recoltarea de plante medicinale), amenda este aceeași, adică de până la 200 de lei, dar pentru a treia contravenție, care este asociată cu o altă contravenție, și anume plimbarea câinilor, amenda actuală este de până la 1.000 de lei.
Așadar, dacă aceste măsuri se vor aplica, contravenienții vor primi amendă doar pentru îmbăierea animalelor pe spații verzi, plimbarea acestora eliminându-se din seria contravențiilor, iar valoarea amenzii se va reduce.
Cea mai mare amendă prevăzută în propunerea legislativă este cea care ar putea fi aplicată pentru distrugerea sau deteriorarea drumurilor, aleilor, sistemelor de drenaj, instalațiilor tehnice, dotări sau echipamente aflate pe spațiile verzi. Mai exact, amenda pentru această contravenție ar putea ajunge până la valoarea de 100.000 de lei și, suplimentar, autorul ar putea fi nevoit să aducă spațiul verde la starea inițială. În acest moment, amenda pentru această contravenție este de până la 200 de lei.
Potrivit proiectului, spațiul verde este "o structură din intravilanul localităților urbane și rurale, aparținând domeniului public sau privat al statului sau unităților administrativ-teritoriale care înglobează vegetație dezvoltată natural sau plantată de om, care are rol social, cultural sau în protecția mediului și care ajută la creșterea sau îmbunătățirea calității mediului de viață uman prin aportul estetic, ecologic și/sau prin posibilitatea de recreere".
Atenţie! Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de președintele țării şi publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)