În cadrul schemei de minimis pentru Microindustrializare 2018, a cărui procedură de implementare a fost publicată la finalul săptămânii trecute în Monitorul Oficial, proiectele depuse se vor selecta în ordinea inversă a punctajelor obținute în cadrul etapei de evaluare. De fapt, regula este comună tuturor programelor de finanțare destinate microîntreprinderilor sau întreprinderilor mici și mijlocii, indiferent dacă este vorba despre fonduri europene sau naționale.
Bugetul disponibil pentru sesiunea din anul 2018 în cadrul programului de Microindustrializare este de puțin peste 74 de milioane de lei, astfel că se vor finanța aproximativ 165 de beneficiari. Cu toate acestea, anul trecut au fost depuse peste 900 de proiecte de către antreprenori, iar concurența se va menține ridicată și în acest an.
Grila de departajare a proiectelor cuprinde mai multe criterii pe care antreprenorii trebuie să le respecte. În timp ce unele dintre ele se referă la aspecte din istoricul firmei, deja încheiate, altele vizează obligațiile pe care societatea și le asumă ca urmare a implementării proiectului. Și unele, și altele trebuie să fie îndeplinite în întregime, având în vedere faptul că obținerea unui punctaj maxim este absolut necesară.
După cum am menționat într-un articol anterior, pregătirea proiectului trebuie să se realizeze doar dacă următoarele condiții sunt îndeplinite:
- firma are cel puțin doi angajați la data depunerii proiectului;
- societatea nu a mai primit fonduri naționale în ultimii trei ani;
- firma a înregistrat profit la finalul anului 2017;
- Antreprenorul nu are și nici nu a avut alte firme în trecut.
În cazul în care aceste criterii nu sunt respectate, proiectul va fi depunctat în etapa de evaluare, astfel că punctajul maxim nu va putea fi obținut, iar finanțarea va fi imposibil de obținut.
Pe de altă parte, proiectul trebuie să obțină un punctaj maxim și în cadrul criteriilor care vizează obligațiile viitoare pe care societatea și le asumă:
Numărul noilor locuri de muncă create la momentul decontului
Proiectele care nu își asumă crearea a cel puțin două noi locuri de muncă nu vor primi punctaj suplimentar în cadrul grilei de departajare. Pe de altă parte, doar firmele care se obligă să creeze, ca urmare a implementării proiectului, cel puțin patru noi locuri de muncă vor putea obține punctajul maxim în cadrul acestui criteriu de departajare, respectiv 20 de puncte.
Totodată, acest criteriu este primul luat în calcul în cazul în care mai multe proiecte se vor afla la egalitate de punctaj. Prin urmare, vor primi finanțare acele proiecte care vor crea cele mai multe locuri de muncă, la același punctaj.
Crearea de locuri de muncă pentru anumite categorii sociale va aduce, de asemenea un punctaj suplimentar. În aceste situații se regăsesc:
- șomeri;
- absolvenții după data de 1 ianuarie 2013;
- persoanele din categorii defavorizate.
Structura investiției
Proiectele care își alocă cel puțin 60% din bugetul proiectului pentru anumite achiziții vor avea șanse mai mari de a primi finanțare. Prin urmare, antreprenorii trebuie să urmărească îndeplinirea unui procent cât mai mare la acest criteriu de departajare, iar achizițiile să vizeze în special:
- utilaje și mijloace fixe, dar și obiectele de inventar;
- echipamente IT și tehnică de calcul;
- software-uri necesare desfăşurării activităţii.
Aportul propriu asumat de către beneficiar
În cadrul programului de Microindustrializare 2018, solicitanții sunt obligați să își asume un procent de 10% pentru finanțarea investiției, în completarea ajutorului financiar nerambursabil. Cu toate acestea, doar proiectele care își asumă susținerea din fonduri proprii a unui procent de peste 25% din bugetul investiției vor primi punctajul maxim.
Acesta este, după cum vom detalia la finalul acestui articol, și unul din criteriile de selecție suplimentare. Prin urmare, acele firme care au capacitatea și își asumă finanțarea din surse proprii într-un procentaj chiar mai mare de 25% din bugetul eligibil al proiectului vor avea șanse sporite de finanțare.
Departajarea proiectelor
Selecția proiectelor se va realiza în funcție de punctajul obținut de fiecare societate, în ordinea inversă a acestora. Totuși, în cazul în care mai multe proiecte vor fi la egalitate de punctaj, se vor aplica criterii suplimentare, iar în acest caz va conta:
- numărul de locuri de muncă ce urmează a fi create conform planului de afaceri;
- numărul de locuri de muncă ce urmează a fi create din rândul absolvenților începând cu anul 2012/persoanelor defavorizate/șomerilor;
- valoarea procentului aferent aportului propriu.
Atenție! Depunerea proiectelor se va putea face la o dată ulterioară, ce nu a fost încă anunțată.
Comentarii articol (0)