Autoritatea Nationala pentru Turism va promova parteneriate cu autoritatile publice locale pentru proiectarea si realizarea investitiilor în domeniul turismului.
Cele cinci programe nationale identificate de ANT:
1. Programul privind reabilitarea domeniului schiabil
Obiectivele acestui program sunt extinderea pârtiilor de schi amenajate, asigurarea conditiilor pentru practicarea sporturilor de iarna la standarde internationale, dezvoltarea turismului montan, îmbunatatirea calitativa a ofertei statiunilor montane în vederea atragerii de turisti. Vor fi realizate drumuri de acces spre pârtii, de asigurare a spatiilor de parcare pentru turisti, de amenajare a pârtiilor. Sunt avute în vedere montarea unor instalatii de transport pe cablu, a instalatiilor nocturne pentru pârghii, instalatii de zapada artificiala, amenajarea de zone de agrement pentru valorificarea potentialului extrasezon.
Costul total al proiectului este estimat la 130 milioane de euro, din care, câte 50 de milioane de euro pentru anii 2006, respectiv 2007 si 30 de milioane de euro în 2008.
2. Programul - Dezvoltarea echilibrata si integrata a statiunilor turistice balneoclimaterice
Obiectivul acestui program este îmbunatatirea infrastructurii generale si specifice turismului din statiunile balneare. Sunt incluse în program lucrari de reconditionare a captarii, transportului si distributiei apei minerale, realizarea de noi foraje pentru captarea surselor suplimentare de ape minerale, modernizarea salinelor incluse în proiect, amenajarea de noi trasee turistice în statiuni si împrejurimi si de sate de vacanta ori campinguri.
Costul programului pentru perioada 2006-2008 este estimat la 90 milioane de euro.
3. Programul - Dezvoltarea infrastructurii turistice din zona montana înalta
Sunt avute în vedere lucrari de dezvoltare a retelei de cabane turistice montane în localitatile limitrofe, dezvoltarea retelei de refugii montane în regiunea de creasta, refacerea infrastructurii de acces si siguranta pentru turisti, dezvoltarea retelei de refugii salvamont si a sistemului de semnalizare pe traseele montane. Costul estimat al proiectului pâna în 2008 este de 30 milioane de euro.
4. Programul - Dezvoltarea echilibrata si integrata a zonei turistice din Delta Dunarii si a statiunilor de pe litoralul Marii Negre
Obiectivele de investitii ale acestui program vizeaza amenajarea de miniporturi pentru agrement nautic în principalele zone de interes turistic si de puncte (foisoare) de observare/filmare/fotografiere. Vor fi realizate lucrari de extindere a infrastructurii de utilitati si acces spre plaje (apa si canalizare, alimentare cu energie electrica, grupuri sanitare, dusuri, vestiare, puncte de prim ajutor, puncte de observare salvamar, agrement nautic). Acest program urmareste includerea tuturor facilitatilor necesare pentru acordarea distinctiei Blue Flag plajelor (aceasta distinctie atesta calitatea nisipului, a apei si a amenajarii plagelor).
Lucrarile derulate prin acest program vizeaza, de asemenea, amenajarea unei retele de centre de informare turistica, precum si a unor centre de agrement pe plaja.
Costul estimat al proiectului pentru cei trei ani este de 60 de milioane de euro.
5. Programul -Sibiu Capitala Europeana Culturala 2007
Acest program are drept obiectiv promovarea patrimoniului cultural al României, dezvoltarea turismului cultural cu accent pe arhitectura specifica din sudul Transilvaniei, conservarea traditiilor culturale din aceasta zona.
Lucrarile derulate prin acest program au în vedere reabilitarea incintelor obiectivelor turistice, realizarea de obiective de investitii pentru prezentarea spectacolelor în aer liber la principalele monumente incluse pe lista UNESCO. Vor fi construite drumuri de acces spre obiectivele turistice, spatii de parcare pentru turisti, facilitati pentru transportul auto rapid la monumentele incluse în program, precum si centre si puncte de informare turistica.
Costul estimat al programului este de 15 milioane de euro.
Comentarii articol (0)