Posibilitatea de a distribui trimestrial dividende a apărut în legislație prin Legea nr. 163/2018.
Firmele care aleg împărțirea trimestrială trebuie să facă și bilanțuri interimare, ceea ce înseamnă, fără îndoială, nu doar un beneficiu pentru asociați sau acționari, ci și o muncă semnificativ mai mare pentru cei care țin contabilitatea respectivei firme. Pe lângă asta, dacă la bilanțul de final de an calculele relevă faptul că s-a împărțit mai mult decât se poate acoperi, acționarii au dividende de restituit.
"În cazul distribuirii parțiale a dividendelor între asociați sau acționari în cursul anului financiar, situațiile financiare anuale vor evidenția dividendele atribuite parțial și vor regulariza diferențele rezultate, în mod corespunzător (...) În cazul în care asociații sau acționarii datorează restituiri de dividende, în urma regularizării operate în situațiile financiare anuale, acestea se achită societății în termen de 60 de zile de la data aprobării situațiilor financiare anuale. În caz contrar, asociații sau acționarii datorează, după acest termen, dobândă penalizatoare", scrie acum în Legea societăților nr. 31/1990.
Luiza Daneliuc, expert contabil, a explicat de curând, într-un videoclip, că cei care au luat dividende mai mari în timpului anului trebuie să le restituie firmei. Dacă nu fac acest lucru, pe lângă suma principală, aceștia datorează o dobândă penalizatoare firmei, începând din a 61-a zi de la aprobarea situației anuale, până la data restituirii. Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2011, dobânda penalizatoare este stabilită la nivelul ratei dobânzii de referință plus patru puncte procentuale. Desigur, prin actul constitutiv sau prin hotărârea adunării generale a acționarilor se poate stabili o dobândă mai mare.
De asemenea, mai subliniază expertul, nu trebuie uitat că, potrivit reglementării actuale, pierderile din anii anteriori trebuie scăzute de contabili în aceste bilanțuri. Dacă pierderile sunt scăzute, se fac bilanțurile interimare și calculele nu sunt făcute pe situații fictive, atunci cei care vor folosi împărțirea trimestrială a dividendelor nu au de ce să-și facă probleme.
Împărțirea trimestrială a dividendelor se poate face numai în baza situațiilor financiare interimare, ale căror reguli au fost stabilite recent prin ordin de ministru.
Acest articol face parte dintr-o campanie de informare despre banii companiei tale și cum poți dispune de ei legal, pe care o vom derula pe parcursul următoarelor luni. Toate articolele din seria CASH-OUT: CUM SCOȚI BANI DIN FIRMĂ publicate până acum sunt disponibile aici.
Comentarii articol (0)