Acordarea tichetelor de masă, tichetelor cadou, tichetelor de creșă, voucherelor de vacanță și a tichetelor culturale este reglementată, de la 1 ianuarie 2019, de o singură lege, și anume de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.
Conform Legii nr. 165/2018, tichetele cadou reprezintă bilete de valoare ce pot fi acordate de angajatori salariaților, în mod ocazional, pentru diverse cheltuieli sociale. Suplimentar, tichetele cadou pot fi oferite și altor persoane, nu numai salariaților, pentru campanii de promovare a produselor, pentru studii de piață, pentru promovarea produselor pe diferite piețe, pentru protocol și pentru cheltuieli legate de reclamă sau publicitate.
Valoarea maximă a tichetelor cadou acordate salariaților nu poate depăși cuantumul stabilit de către angajator împreună cu sindicatele sau, dacă în compania respectivă nu există sindicat, cu reprezentanții angajaților. De asemenea, cele două părți stabilesc de comun acord frecvența acordării tichetelor cadou, dar și modul în care se acordă acestea, respectiv pe suport de hârtie sau pe suport electronic.
Sumele maxime ce se pot acorda sub formă de tichete cadou altor persoane decât salariații nu pot depăși sumele stabilite pentru acest demers în bugetele alocate evenimentelor de promovare.
În prezent, valoarea nominală a unui tichet cadou este de 10 lei sau multiplu al acestei valori, dar fără să depășească cuantumul total de 50 de lei.
Ca și în cazul bonurilor de masă, tichetele cadou trebuie să respecte anumite reguli pentru a fi valide, în funcție de suportul fiecăruia (hârtie sau electronic). Mai exact, tichetele cadou pe suport de hârtie trebuie să conțină o serie generată de emitent și următoarele informații:
- numele și adresa emitentului;
- valoarea nominală a bonului;
- perioada în care se poate utiliza tichetul;
- spațiu pentru înscrierea numelui, prenumelui și a codului numeric personal (CNP) ale salariatului care le-a primit;
- spațiu pentru aplicarea ștampilei unității la care a fost utilizat și pentru înscrierea datei de utilizare.
În schimb, tichetele cadou electronice sunt valabile doar dacă stochează date privind numele şi adresa emitentului, perioada de valabilitate a utilizării tichetului de masă, dar și numele, prenumele şi CNP-ul persoanei care este îndreptățită să le utilizeze.
Acest articol face parte dintr-o serie de articole dedicate legii biletelor de valoare, ce reglementează, începând din 2019, tichetele de masă, tichetele cadou, tichetele de creșă, voucherele de vacanță și tichetele culturale. Articolele din serie sunt disponibile aici.
Comentarii articol (1)