În rândul noutăților aduse organizării judiciare prin Legea nr. 207/2018 pentru modificarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară se regăsește și un termen maximal pentru redactarea hotărârilor judecătorești civile și penale. Legea nr. 207/2018 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 636 din 20 iulie 2018 și se aplică deja.
"Hotărârile judecătorești trebuie redactate în termen de cel mult 30 de zile de la data pronunțării. În cazuri temeinic motivate, termenul poate fi prelungit cu câte 30 de zile, de cel mult două ori", se prevede, mai nou, în Legea organizării judiciare.
Încadrarea în termenul de 30 de zile nu este o noutate, regăsindu-se deja specificat și în Codul de procedură civilă, și în cel de procedură penală. Depășirea lui, în practică, este o chestiune frecventă, datorată, în principal, volumului prea mare de muncă pentru schema de personal din fiecare instanță.
Ceea ce aduce această lege de modificare însă este o limitare a "prelungirilor" în care se poate intra cu motivarea hotărârilor. Astfel, cu tot cu amânările, care nu vor putea fi mai mult de două și, doar în cazuri temeinic justificate, niciun judecător nu ar trebui să mai depășească cel mult 90 de zile de la pronunțarea hotărârii pentru a redacta hotărârea.
Judecătorii pot fi trași la răspundere pentru depășirea termenelor de redactare, conform legii (vorbim de o abatere disciplinară prevăzută în Legea nr. 303/2004). Și, dacă punem aceste noutăți în actualitate, nu mai devreme de vinerea trecută, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a anunțat că le-a cerut tuturor judecătorilor să profite de vacanţa instanţelor şi să termine până la 1 septembrie redactarea motivărilor în dosarele penale, în caz contrar urmând să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru sancționarea lor disciplinară (detalii, la Digi24).
Ce înseamnă cazuri temeinic motivate?
Legea nr. 207/2018 a trecut de mai multe ori prin procesul legislativ. Fiind adusă și în atenția Curții Constituționale, cei care au cerut analiza prevederilor sale în raport cu legea fundamentală au contestat claritatea acestei sintagme: "cazuri temeinic motivate".
Conform Deciziei Curții Constituționale nr. 33/2018, în sintagma aceasta nu există o problemă în a se înțelege care ar fi cazurile în care se poate amâna cu 60 de zile motivarea unei hotărâri. Aici, Curtea ne reamintește că formulări de genul acesta sunt numeroase în legislația noastră.
"În literatura de specialitate s-a precizat că prin «motive temeinic justificate» trebuie să se înţeleagă numai acele împrejurări care, fără a avea gravitatea forţei majore, sunt exclusive de culpă, fiind piedici relative, iar nu absolute (ca forţa majoră). Pot constitui cazuri temeinic justificate pentru depăşirea termenului procedural legal: complexitatea deosebită a cauzei în care a fost pronunțată hotărârea, încărcarea excesivă a rolului instanței care a pronunțat hotărârea, îmbolnăvirea judecătorului şi spitalizarea sa etc., fiind necesar ca judecătorul să facă dovada temeiniciei motivelor invocate în susținerea cererii de prelungire a termenului", a precizat Curtea Constituțională în decizia antemenționată.
Comentarii articol (1)