Articol scris de Bogdan Petre Ilie, avocat partener la Andrew ID Law Firm.
Consecințele acestei proceduri se reflectă asupra acelor persoane îndreptățite la a beneficia de despăgubiri, în temeiul legilor mai sus amintite, care au executat Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietății (ANRP) în temeiul unor acte administrative considerate la momentul respectiv titluri executorii și ale căror executări au fost anulate, cu consecința întoarcerii executărilor silite.
În aceste cazuri, beneficiarii drepturilor la despăgubire se vedeau în situația deținerii unei duble calități:
(i) aceea de creditori ai statului român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, dar care nu puteau fi puși în drepturi până la momentul restituirii sumelor executate silite;
(ii) aceea de debitori ai Autoritătii Naționale pentru Restituirea Proprietătilor, pentru sume care urmau a fi încasate tot la bugetul de stat.
Prin art. 1 al OUG nr. 63/2018 se sting, prin compensare, creanțele statului reprezentând sumele datorate ANRP în temeiul unor titluri executorii, reprezentate de hotărâri judecătorești definitive prin care instanțele de judecată au dispus întoarcerea executării silite și restituirea sumelor executate de persoanele indreptătite la despăgubiri în temeiul Legii nr. 10/2001, Legii nr. 9/1998, respectiv Legii nr. 290/2003.
Compensarea se realizează la cerere, actul normativ stabilind drept condiții:
- depunerea unei cereri de compensare, într-un termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență sau de la data comunicării hotărârii judecătorești definitive prin care s-a dispus întoarcerea executării silite;
- obligația solicitanților de a restitui, acolo unde este cazul, ANRP, diferență dintre sumă datorată și sumă pe care o au de încasat, în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii de compensare.
Conform procedurii prevăzute de OUG nr. 63/2018, compensarea se constată prin decizie a președintelui ANRP, care este comunicată solicitantului, în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrării declarației notariale, prin care își exprimă acordul cu privire la condițiile compensării, precum și, dacă este cazul, restituirea sumei reprezentând diferență dintre sumă datorată și sumă de încasat. În situația în care solicitantul are obligația de a restitui o diferență dintre sumă datorată și sumă de încasat, termenul curge de la data inregistrării dovezii privind restituirea acestei sume.
În privință hotărârilor judecătorești privind întoarcerea executării silite, pentru care ANRP a cerut executarea silită, o copie a deciziei de compensare se comunică organelor fiscale centrale competente, care vor înceta executarea silită demarată pentru recuperarea obligațiilor bugetare înscrise în titlul executoriu.
Comentarii articol (0)