Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cea care tratează acordarea ajutorului social în România, a primit de curând unele modificări prin Legea nr. 192/2018. Între ele se regăsește și un mecanism în care privații dintr-o localitate să ajungă să fie puși în legătură cu forța de muncă din respectiva localitate, beneficiară de ajutor social.
"În scopul valorificării forței de muncă locale, primarii au obligația să întocmească planul de activități sezoniere pe baza solicitărilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care au nevoie de forță de muncă și funcționează pe raza unității administrativ-teritoriale, denumite în continuare beneficiari de lucrări", scrie în Legea nr. 192/2018, care a modificat acum Legea ajutorului social.
Practic, lucrurile stau în felul următor: PFA-urile, întreprinderile individuale/familiale, firmele care au nevoie de forță de muncă pentru activități sezoniere și care sunt stabiliți în respectiva localitate trimit solicitări la primărie pentru a anunța faptul că au nevoie de mână de lucru zilieră, tipul de activitate pentru care au nevoie de mâna de lucru, cam câți oameni ar fi necesari și perioada în care sunt necesitați.
"Persoanele care solicită forță de muncă pentru desfășurarea activităților sezoniere, potrivit art. 61 alin. (1) (prevederea citată mai sus - n.red.), se adresează primarului, în scris, precizând activitatea ce urmează a fi desfășurată, numărul de lucrători solicitați și perioada de desfășurare a activității sezoniere", scrie, mai precis, în lege.
Remunerarea zilierilor
Desigur, persoanele care vor munci pentru acele entități private trebuie plătite. În lege scrie că remunerarea activității, norma de lucru și orice alte obligații se vor stabili prin negociere directă între beneficiarul lucrării și persoana care muncește efectiv, cu respectarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri.
Din start, pentru că ne raportăm la Legea zilierilor, e clar că trebuie respectate domeniile în care se poate munci ca zilier, perioada maximă, obligația de a avea un registru special, plata taxelor pentru respectivii zilieri ș.a.m.d. Cât despre remunerație, e important de știut că tariful orar al unui zilier nu poate să fie mai mic de aproximativ 11,40 de lei, el calculându-se în raport cu salariul minim brut.
"Lunar, pe data de 1 a fiecărei luni, pentru luna următoare, beneficiarii lucrărilor au obligația de a transmite primarului, în scris, situația cu persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social care au efectuat activitățile sezoniere, precum și numărul de ore efectuate", mai prevede Legea nr. 192/2018.
Vor fi obligați oamenii să vină la muncă?
Nu. Este adevărat că beneficiarii de ajutor social pot fi chemați la muncă de către primar în contul ajutorului social primit, în contextul în care sunt apți de muncă. Și, dacă tot suntem aici, trebuie să menționăm și că, mai nou, orele de muncă ce ar trebui muncite, la cererea primăriei, se vor calcula prin raportare la întreaga familie unde ajunge ajutorul social (mai multe detalii, aici).
Totuși, pentru prestarea muncii ziliere la entitățile solicitante niciun beneficiar de ajutor social nu va putea fi obligat. De altfel, Legea nr. 192/2018 specifică limpede că aceste munci ziliere sezoniere nici nu le exceptează pe persoanele obligate să muncească, la cererea primăriei, în contul ajutorului social primit, dar nici nu se vor face înaintea acestor munci obligatorii pentru comunitate.
Mai simplu, un beneficiar de ajutor social apt de muncă, chemat de primărie pentru a munci în folosul comunității din care face parte (de exemplu, la curățarea unui parc) nu va putea să aleagă să se ducă să muncească la un privat, ca zilier, prin mecanismul descris mai sus, doar pentru că acolo este vorba de muncă remunerată.
În mod previzibil însă, cei care refuză să muncească pentru a presta activități sezoniere ca zilieri vor putea pierde dreptul la ajutorul social (e nevoie de un dublu refuz). "Refuzul repetat de două ori al persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social de a efectua activitățile sezoniere conduce la încetarea dreptului", scrie, mai exact, în lege.
Iar cei care pierd astfel dreptul la ajutor social, vor trebui să aștepte 12 luni ca să mai poată obține iar ajutorul. Cum știe primarul că s-a refuzat munca zilieră? În urma situațiilor transmise lunar de entitățile private, menționate mai sus.