Articol scris de Alexandru Puiu
Suntem dependenți de aplicații de chat, rețele de socializare și scroll infinit pe Facebook. Chiar și dacă timpul ți-ar permite să porți o conversație umană la telefon, preferi să tastezi câteva cuvinte într-o fereastră de WhatsApp, ignorând posibilitatea reală ca acele cuvinte se propagă pe alte câteva dispozitive.
Într-un univers online guvernat de servicii de cloud și aplicații cross-platform, este mai ușor ca niciodată ca tot ceea ce faci pe internet să fie oglindit pe un alt gadget, smartphone, tabletă sau desktop.
Indiferent dacă este vorba de aplicații de chat precum Messenger, WhatsApp sau Telegram, dacă cineva s-a autentificat cu contul tău în urmă cu șase luni, se bucură în continuare de acces nestingherit la tot istoricul conversațiilor tale. În cazul în care vorbim de acces la contul tău Apple sau Google, situația este și mai gravă.
Fără acordul tău explicit, cineva îți poate restaura backup-ul din cloud pe un alt iPhone sau smartphone cu Android. Gestul cu pricina se va reflecta în transpunerea fotografiilor, notițelor, programărilor din calendar și a multor alte date într-un al doilea aparat.
Practic, dacă nu ești precaut, cineva poate crea o oglindă a telefonului tău din buzunar de la momentul ultimului tău backup.
De multe ori, nici măcar nu contează dacă ai activată autentificarea în doi pași pe anumite servicii online. Ai în vedere că, în cazul în care ți-ai lăsat telefonul nesupravegheat pentru câteva minute, cineva îți poate vedea SMS-ul de confirmare pentru login pe Facebook, iCloud, Google sau orice alte platformă.
Cum știi dacă ești spionat: sfaturi de bună practică
Înainte să detaliez modul în care poți să-ți dai seama dacă cineva îți citește conversațiile de pe WhatsApp și Messenger sau îți accesează contul de iCloud sau Google, trebuie să ai în vedere câteva particularități de ordin general.
În cazul în care ții la intimitatea ta și ești contient că o parte semnificativă din datele de pe smartphone-ul din buzunar sunt sfinte pentru tine, este foarte important să nu neglijezi implementarea unor măsuri suplimentare de securitate.
Trecând peste faptul că un telefon fără cod de securitate poate fi furat și folosit în aceeași zi, se aplică principiul verigii slabe din lanțul slăbiciunilor.
Degeaba ți-ai activat autentificarea în doi pași pe Google, dacă în momentul în care primești SMS-ul de confirmare îți apare codul suplimentare în toată splendoarea sa pe ecranul blocat al telefonului. Fără un cod de securitate pe mobil, sunt suficiente doar câteva secunde ca cineva să-ți ia codul respectiv și să șteargă SMS-ul prin care ți-a venit.
Dacă ai un smartphone cu autentificare biometrică, amprentă sau Face ID, profită de acele opțiuni și, în spatele lor, tastează-ți un cod de securitate cât se poate de elaborat. Poate să aibă și 25 de caractere, pentru că tu nu îl vei tasta aproape niciodată, iar altei persoane îi va fi imposibil de ghicit.
În cazul în care vrei să previi să fii spionat, pe iPhone îți poți defini un cod alfanumeric pentru securizarea telefonului din Settings sau Configurări la secțiunea Face ID și Cod de acces sau Touch ID și Cod de acces.
Fă un tap pe Schimbați codul, un al doilea tap la bază pe opțiuni cod de acces și optează pentru Cod alfanumeric personalizat. Tastează propoziția cheie sau asocierea aleatorie de caractere și reconfirm-o.
Pe Android, mecanismul securizării suplimentare al telefonului tău este destul de similar.
Intri la Setări și te interesează secțiunea de Securitate și locație. Fă un tap pe blocare PIN, în cazul în care ai unul setat și optează pentru Parolă. Odată cu versiunile mai recente de Android, respectiva parolă setată aici îți este necesară pentru pornirea aparatului.
Astfel, dacă nu te mai afli în posesia telefonului, nimeni nu poate să-ți vadă mesajele, aplicațiile instalate, fotografiile și multe alte date.
Cum știi dacă cineva îți vede conversațiile de pe WhatsApp și previi asta
Ca să-ți facă viața mai ușoară, WhatsApp nu funcționează doar pe mobil, ci și pe desktop sau laptop, atât printr-o aplicație dedicată, cât și prin intermediul site-ului web.whatsapp.com. Cineva are nevoie să pună mâna doar câteva momente pe telefonul tău deblocat pentru a-l împerechea cu un sistem și a-ți oglindi toate conversațiile, fotografiile primite și grupurile în care ești înscris.
Acest proces este ușor reversibil, în cazul în care ești conștient că a avut loc. Dacă nu, cineva poate să vadă tot ce ai discutat în ultimele luni și ce vei discuta în următoarele luni.
Pentru a verifica dacă ești victima unui astfel de scenariu, intră în WhatsApp pe iPhone sau Android, fă un tap în colțul din dreapta jos la Setări și intră la secțiunea WhatsApp Web/Desktop.
Dacă acolo există vreun dispozitiv sau sistem listat precum în captura de ecran de mai sus, cineva ți-a văzut toate mesajele de ceva timp. Cu un tap pe deconectați toate sesiunile, vei întrerupe acea împerechere, dar răul va fi fost deja făcut.
Ca urmare, ar fi bine să-ți faci un obicei din a accesa acea secțiune din setările WhatsApp pentru a vedea dacă ai de ce să-ți faci griji.
Pentru mai multe informații pe acest subiect, te invităm să citești articolul complet disponibil pe www.playtech.ro.
Comentarii articol (0)