avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Utilizare grup de whatsapp
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Utilizare grup de whatsapp

Buna ziua,

Lucrez in comert intr-un grup de 18 persoane si de curand seful a decis sa creeze un grup de whatsapp cu tot personalul pt a comunica diferite lucruri.Toate frumoase insa unii dintre colegi folosesc acest grup pt a transmite alte lucruri,pe care personal nu ma intereseaza si ce este mai grav si la ore tarzii,noaptea.
Este legal folosirea si creerea acestui grup,este specificat in codul muncii?Risc ceva daca nu doresc sa fiu in acest grup?
Cel mai recent răspuns: Tiberiu Cazacioc MEDIASPIN SRL , Consultant proprietate industriala 09:22, 11 Ianuarie 2018
Ați pus mai multe probleme. Plec de la premisa că este vorba de un abonament de telefonie mobilă, contractat de angajator, folosit de dvs. în interes de serviciu. Iar dispozitivul este proprietatea angajatorului.

Recomandarea mea, din practică, este ca telefonul de serviciu, care vă ține legat în fel și chip de activitatea zilnică, chiar după ce ați părăsit locul de muncă, să fie lăsat la birou, la încheierea programului.

Îl puneți vizibil pe birou și îl lăsați la vedere. Evident, dacă este suficientă securitate internă să nu vi-l ia cineva. Sau aveți opțiune de dezactivare a telefonului de tip avion sau "mute" pentru WhatsApp. Sau chiar există o setare de "nu ma deranja" între anumite ore.

Altminteri, este o opinie de bun simt, care nu se bazează pe prevederi legale, ci pe interpretare, este că se poate considera folosirea WhatsApp pentru activități după program, ca ore suplimentare, care se plătesc conform CM, cu evidența specifică precum și cu plata compensatorie.

Ca angajator aș avea grijă, aș fi prudent, cu folosirea acestei extensii de activitate prin WhatsApp, pentru că mesajele, care conțin informații confidențiale cu caracter economic, pot fi văzute de cine știe cine. Un angajat poate arăta în stânga și în dreapta ce comenzi primește, etc.

Atenție ! Îmi declin responsabilitatea pentru decizile dvs. Ceea ce v-am scris ca răspuns nu este o consiliere legală și nu puteți folosi în apărarea dvs. sau pentru a adopta decizii. Orice decizie ați lua trebuie să v-o asumați personal.
Telefonul este personsl nu de serviciu.Toti ce 17 sunt inscrisi pe acest grup cu telefoanele personale,doar sefu are de serviciu.
Dacă ați considerat utilă contribuția mea anterioară sau nu sau aceasta, acordați-mi un deget în sus sau în jos, pozitiv sau negativ.
=======================================================

Problema dvs. are un "viciu" de înțeles, și anume că telefonul personal este folosit pentru executarea atribuțiilor de serviciu, că toată lumea din echipă acceptă asta. Dacă și abonamentele de telefonie sunt personale, este și mai complicat. Înseamnă că ați și că toți au acceptat acest sistem de comunicare. V-ar trebui probabil un sindicat, o decizie a instanței, o revoltă în grup - adică să mobilizați mai mulți colegi să se opună, să cereți plata suplimentară, etc. CEEA ce este foarte complicat. Așa cum știm, compromisurile atrag compromisuri.

Este de bun simț ca nimeni să nu primească ordine de serviciu după program, decât pentru situații de excepție. Codul Muncii spune clar și probabil și contractul individuala de muncă, care este timpul de lucru contractat.

Dacă îmi aduc bine aminte (trebuie să cercetați prin Google) în Franța se discuta anul trecut despre o reglementare națională privind interzicerea folosirii corespondenței electronice după încheierea programului de lucru, în raporturile de muncă dintre angajați și angajatori.

Dacă vă consolează, puteți cita în grupul dvs. o recentă știre din Profit.ro, de aici "Cercetătorii din domeniul securității au găsit o cale de a accesa grupurile de discuții din WhatsApp" [ link extern ]
========================================================
DECLINARE DE RESPONSABILITATE ! Îmi declin responsabilitatea pentru decizile dvs. Ceea ce v-am scris ca răspuns nu este o consiliere legală și nu puteți folosi în apărarea dvs. sau pentru a adopta decizii. Orice decizie ați lua trebuie să v-o asumați personal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Telefon personal MCgeanina MCgeanina Buna ziua, As vrea sa stiu daca sunt obligata de a raspunde la telefonul personal atunci cand sunt apelata de sef. Abonamentul este platit de mine si pentru ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,sunt din pitesti,va rog sa imi spuneti daca angajatorul ... zexe1 zexe1 Buna ziua,sunt din Pitesti,va rog sa imi spuneti daca angajatorul are posibilitatea legala (si daca poate faptic) la telefonul de serviciu (aparatul este dual ... (vezi toată discuția)
Bilet de voie gajnandi gajnandi Buna ziua. Lucrez la o institutie de stat si de astazi ni-sa impus ca la plecare din institutie indiferent daca plecam in interes de servciu sau de interes ... (vezi toată discuția)