Regulile pentru raportările contabile semestriale sunt prevăzute, pentru anul curent, în Ordinul MFP nr. 2.531/2018 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2018 a operatorilor economici, precum și pentru modificarea și completarea unor reglementări contabile.
În principiu, bilanțurile semestriale trebuie întocmite și depuse de către companiile care, în precedentul exercițiu financiar, au înregistrat o cifră de afaceri care a depășit 220.000 de lei. Totodată, cealaltă condiție este că acestea fie sunt obligate la întocmirea situațiilor financiare anuale individuale și a situațiilor financiare anuale consolidate, fie sunt obligate să respecte reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară.
De întocmire și depunere scapă, printre altele, firmele care n-au depășit cifra de afaceri de 220.000 de lei sau care au fost inactive în prima jumătate a anului 2018.
Raportările trebuie depuse la unitățile teritoriale ale MFP până pe 16 august 2018. În același timp, ordinul prevede că, în cazul nerespectării acestei obligații, se aplică sancțiunile prevăzute în Legea contabilității.
Astfel, companiile care nu vor depune raportările contabile semestriale vor risca, potrivit legii amintite, o amendă de la 2.000 la 5.000 de lei.
Totodată, pentru nerespectarea reglementărilor MFP cu privire la întocmirea, semnarea și depunerea în termenul legal a raportărilor contabile semestriale, amenzile ce vor putea fi aplicate sunt:
- amendă de la 2.000 la 3.000 de lei, pentru contravenția referitoare la întocmire și semnare;
- amendă de la 300 la 1.000 de lei, dacă perioada de întârziere este cuprinsă între una și 15 zile lucrătoare, amendă de la 1.000 la 3.000 de lei, dacă perioada de întârziere este cuprinsă între 16 și 30 de zile lucrătoare, sau amendă de la 1.500 la 4.500 de lei, dacă perioada de întârziere depășește 30 de zile lucrătoare, pentru contravenția referitoare la depunerea în termenul legal.
Referitor la transmiterea efectivă a raportărilor contabile semestriale, companiile au două variante. Prima este depunerea bilanțurilor (format tipărit + format electronic) la registratura unităților MFP sau trimiterea prin poștă, prin scrisori cu valoare declarată. A doua este transmiterea online (numai în format electronic, cu semnătură electronică extinsă atașată) cu ajutorul portalului www.e-guvernare.ro.
Notă: Acest articol face parte dintr-o serie informativă legată de depunerea raportărilor contabile semestriale. Toate articolele din serie, cele publicate până acum, sunt disponibile aici.
Comentarii articol (0)