În Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 (Codul rutier) există o categorie de fapte contravenționale special pentru firme, dar nu sunt acelea singurele amenzi rutiere pe care le poate primi o firmă pentru încălcarea regulilor de circulație și obligațiilor proprietarilor de mașini, chiar dacă mașina e condusă de o persoană desemnată din firmă (utilizatorul).
Categoria respectivă de fapte are atașate amenzi între 3.045 și 14.500 de lei (21 - 100 puncte-amendă), care se pot achita la jumătate din minimul stabilit prin lege dacă sunt achitate în 48 de ore, conform prevederilor OG nr. 2/2001. Din 24 august, termenul acesta de 48 de ore va deveni 15 zile, potrivit Legii nr. 203/2018, act ce va modifica OG nr. 2/2001 în mai multe privințe.
Amenzi între 3.045 și 14.500 de lei pot primi firmele pentru:
- neîndeplinirea obligațiilor ce le revin, potrivit normelor legale, în legătură cu vehiculele și conducătorii lor;
- necomunicarea, în termen, la cererea poliției rutiere, a identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice;
- lipsa dotărilor specifice obligatorii pentru admiterea și menținerea în circulație a vehiculelor;
- refuzul nejustificat de a înmatricula sau de a înregistra un vehicul ori de a elibera plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare ori de a menționa în certificatul de înmatriculare datele de identificare a utilizatorului;
- încredințarea unui vehicul destinat transportului public de persoane sau de mărfuri pentru a fi condus pe drumurile publice de către un conducător de autovehicul sau tramvai care nu are atestat profesional ș.a.
Un alt exemplu de amendă pe care o poate încasa o firmă este pentru lipsa rovinietei. În prezent, potrivit OG nr. 15/2002, amenda pentru lipsa rovinietei are un cuantum minim de 250 de lei, dar poate ajunge până la 4.500 de lei, în funcţie de tipul vehiculului. Și în acest caz, amenzile vor putea fi plătite la jumătate (din minimul legal stabilit pentru categoria respectivă de vehicul), în 15 zile, iar nu doar în 48 de ore.
De asemenea, și pentru amenzile din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto se va aplica beneficiul termenului de 15 zile. De exemplu, legea prevede o amendă între 1.000 și 2.000 de lei pentru nerespectarea obligației de a avea asigurare (valabilă). Totuși, să nu scăpăm din vedere că, aici, se aplică nu doar amenda, ci și reținerea certificatului mașinii, până la prezentarea documentului care face dovada asigurării.
Comentarii articol (0)