Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii a fost publicată recent în Monitorul Oficial și se va aplica efectiv din septembrie 2024. Mai precis, la acel moment, noua lege va înlocui Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Una dintre schimbările importante pe care autoritățile le-au stabilit pentru sistemul pensiilor de stat ale românilor este păstrarea unui singur tip de pensie anticipată, în condițiile în care acum avem două tipuri. Concret, pensia anticipată fără penalizare de cuantum o să dispară, iar pensia anticipată cu penalizare de cuantum o să fie singura rămasă. Prin urmare, ieșirea devreme la pensie fără penalizări mai este posibilă doar până la 31 august 2024.
În prezent, pensia anticipată fără penalizări poate fi obținută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare. Însă numai dacă a fost realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. Pensia anticipată cu penalizări se poate obține tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare, însă este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare (se încadrează și cei care depășesc stagiul complet cu până la opt ani).
Așadar, care este, în prezent, diferența între prima și a doua? La pensia fără penalizări este nevoie de o vechime în muncă mai mare decât pentru pensia cu penalizări. Totuși, cuantumul pensiei cu penalizări este mai mic. Din septembrie 2024, însă, regulile pensionării anticipate vor fi ușor diferite, printre alte schimbări stabilite pentru pensiile publice.
Notă: Măsura de mai sus era inclusă inițial în Legea 127/2019, însă actul a tot fost amânat de autorități. Până la urmă, s-a dat această nouă lege a pensiilor (nr. 360/2023), astfel că Legea 127/2019 nu va ajunge să se aplice, urmând să fie abrogată la 1 ianuarie 2024. Informații mai multe despre noua lege a pensiilor pot fi găsite în secțiunea noastră specială de aici.
Comentarii articol (36)