Măsura este inclusă în Ordinul ANAF nr. 1.960/2018, care a apărut în august 2018 în Monitorul Oficial și care se aplică de la publicarea sa. Conform unei hotărâri recente a Curții de Apel Constanța, efectele ordinului emis de Fisc au fost suspendate până când se va decide dacă acesta va fi anulat sau nu.
Însă suspendarea ordinului ANAF a mai fost obținută și în alte două cazuri recente, după cum au anunțat echipele Radu și Asociații și Țuca Zbârcea & Asociații - unul la Curtea de Apel Timișoara și unul la Curtea de Apel București. Reprezentanții Radu și Asociații spun, totuși, că suspendarea este valabilă numai pentru companiile care obțin în instanță această soluție, nu pentru toate firmele care sunt vizate de ordinul Fiscului.
„Se impune a fi precizat că soluția Curții de Apel Timișoara, de suspendare a executării Ordinului ANAF nr. 1.960/2018, nu își produce efectele asupra tuturor operatorilor economici afectați de dispozițiile actului normativ, ci numai asupra acelora care au obținut o soluție favorabilă de suspendare”, scrie într-un comunicat de presă referitor la decizia obținută de Radu și Asociații.
Conform lui Gabriel Biriș, avocat partener la Biriș Goran, Fiscul apreciază, de asemenea, că suspendarea ordinului este valabilă numai pentru companiile care obțin în instanță această soluție, informația fiind confirmată pentru avocatnet.ro de Serviciul comunicare, relații publice și mass media al Fiscului.
„Vă comunicăm că cele trei decizii ale instanțelor judecătorești, în sensul suspendării Ordinului ANAF nr. 1.960/2018 privind modificarea Ordinului ANAF nr. 1.849/2016, produc efecte numai între părțile în cauză, conform art. 435 alin. (1) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă”, au explicat reprezentanții ANAF pentru redacția noastră.
Prin urmare, singura variantă pe care o au angrosiștii fără depozite, dacă n-au cum să facă rost de acestea, este să se adreseze instanțelor.
„Ce vor face cei care nu s-au adresat instanțelor (pentru că deja juridicul Fiscului a opinat că suspendarea aplicării ordinului se aplică doar contribuabililor ce au cerut și obținut suspendarea, și nu «erga omnes», așa cum ar fi normal în cazul unui act normativ)? Își vor închide activitatea, pentru că depozite nu au cum să își facă până atunci (31 decembrie 2018 - n. red.). Ce se întâmplă atunci când instanțele se vor pronunța și pe fond și vor anula ordinul (foarte probabil, din moment ce deja l-au suspendat)? Va fi clar o distorsionare a pieței (unii vor putea continua activitatea, alții nu)”, a spus Gabriel Biriș într-o postare recentă de pe Facebook.
Concret, companiile care se ocupă cu distribuirea și comercializarea angro, fără depozitare, a carburanților (benzină, motorină, gaz petrolier lichefiat etc.), a băuturilor alcoolice și a tutunului prelucrat sunt obligate să-și găsească spații de depozitare. În caz contrar, riscă să-și piardă atestatele.
Aceste firme au la dispoziție o anumită perioadă pentru a-și găsi spații de depozitare și a se reautoriza ca distribuitori și comercianți angro, prevede actul normativ. Inițial, firmele au avut timp să-și rezolve situația până pe 8 noiembrie 2018, dar termenul a fost prelungit chiar în acea zi până pe 31 decembrie 2018. Nerespectarea termenului va duce la pierderea valabiltății atestatelor și, automat, la ieșirea angrosiștilor de pe piață.
Înainte de această modificare, companiile puteau să activeze în domeniu și fără să aibă nevoie de spații de depozitare pentru carburanți, alcool sau tutun.