1. Cine (nu) depune bilanțuri semestriale. Raportările contabile semestriale, ce sunt reglementate prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 2.531/2018, trebuie completate și depuse de către companiile care au înregistrat, în precedentul exercițiu financiar, o cifră de afaceri de peste 220.000 de lei și care sunt obligate să întocmească situații financiare anuale individuale și situații financiare anuale consolidate sau sunt obligate să respecte reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară. Totuși, unele companii scapă de această obligație. Detalii, aici și aici.
2. Ce formulare trebuie să includă bilanțurile. Formularele ce trebuie incluse în raportările contabile semestriale diferă ușor în funcție de regulile contabile aplicate de firme, însă toate trebuie să includă Situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii și Datele informative. Detalii, aici.
3. Semnarea bilanțurilor semestriale. În principal, raportările contabile la 30 iunie 2018 trebuie semnate de către administratorul companiei sau de către persoana care este obligată să gestioneze entitatea. Însă mai este nevoie și de semnătura directorului economic sau a contabilului-șef. Detalii, aici.
4. Transmiterea documentelor la unitățile Ministerului Finanțelor. Referitor la transmiterea bilanțurilor semestriale, există două variante. Prima este depunerea la registratura unităților ministerului sau trimiterea prin poștă, prin scrisori cu valoare declarată. A doua este trimiterea online, cu ajutorul portalului www.e-guvernare.ro. Detalii, aici.
5. Sancționarea nedepunerii bilanțurilor. Firmele care depun raportările contabile cu întârziere sau care nu le depun deloc riscă diferite sancțiuni. Astfel, pentru nedepunere, amenda ajunge până la 5.000 de lei, în timp ce pentru depunerea cu întârziere amenda ajunge până la 4.500 de lei. Detalii, aici.