Carbanak, gruparea care a pus ochii pe banii românilor
Hackerii ruşi a pus ochii pe banii din băncile româneşti. Au încercat încă din luna iunie să fure din conturile noastre şi deocamdată au fost opriţi de experţii din Serviciul Român de Informaţii. Specialiştii avertizează însă că piraţii cibernetici nu renunţă uşor: au dat lovituri de proporţii în ţările din jur şi ar putea relua atacurile.
Specialiştii presupun ca este vorba despre gruparea Carbanak, o bandă de hackeri din Rusia şi Ucraina. Din 2013 până astăzi ei au reușit să fure mai bine de 1 miliard de euro din conturile a peste 100 de bănci din aproximativ 40 de ţari.
„Atacurile cibernetice sunt zilnice. Trebuie să înțelegem lucrul ăsta. Atacurile au devenit chiar mai periculoase decât atentatele teroriste”, spune Iulian Fota, expert în probleme de securitate națională.
Periculoşii hackeri atacă bancomatele pe care vor să le jefuiască şi le programează să elibereze toţi banii pe care îi au, indiferent de suma cerută de posesorul unui card.
Lângă aparate stau complici care încarcă imediat sumele enorme. Totul este bine programat pentru ca nimeni din banca vizată să nu îşi dea seama decât când este prea târziu.
Afacerea Dacia. Maşina care a pus România pe roţi a împlinit 50 de ani
Dacia are jumătate de secol de existenţă. 50 de ani au trecut de când pe poarta fabricii de la Mioveni ieşea primul autoturism Dacia 1100 şi de atunci au fost fabricate peste şase milioane de automobile. Un an mai târziu, în 1969, intră în producţie Dacia 1300, modelul de bază al mărcii timp de trei decenii.
Însă din producţia totală, aproape 60%, adică 3,5 milioane de unităţi au ieşit din fabrică după apariţia Loganului, în 2004, iar două treimi din producţie au ieşit în proprietate privată din 1999, anul vânzării vechii uzine către Renault. Dacia Nova este ultima maşină produsă înainte de privatizarea fabricii cu grupul francez Renault, după care uzina intră într-o altă etapă. Acum sunt opt modele în gama Dacia, produse pe două continente.
Vești bune pentru turiști: A început sezonul reducerilor pe litoral
Preţurile de cazare pe litoral au scăzut cu până la 30%. Se consideră deja că vârful sezonului estival a trecut, chiar dacă temperaturile se menţin ridicate, iar hotelurile au toate camerele rezervate. O nouă serie de reduceri va avea loc după 1 septembrie.
Dacă în plin sezon o cameră dublă la un hotel de patru stele din staţiunea Mamaia costa 580 de lei pe noapte, acum preţul a scăzut cu o sută de lei.
Elena Oprea, reprezentant hotel 4 stele: După 1 septembrie va fi încă o scădere cu aproximativ 100 de lei în minus, deci 380 de lei pe noapte.
La un hotel de 3 stele reducerile sunt de 20 la sută, comparativ cu preţurile din plin sezon. De exemplu, un apartament se închiria cu 622 de lei, iar acum noaptea de cazare va costa 500 de lei.
Comentarii articol (0)