Consolidarea fiscală la impozitul pe profit, măsură care permite gruparea companiilor pentru a compensa profitul cu pierderea, este inclusă în Legea 296/2020 la articolul I, punctul 19. Deși aceste reguli intră în vigoare la 1 ianuarie 2021, aplicarea efectivă a consolidării fiscale va fi posibilă abia de la 1 ianuarie 2022, dacă se depun cereri în acest sens în anul ce vine, potrivit articolului I, punctul 21 și articolului VII din Legea 296/2020.
„Perioada de aplicare a sistemului de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit este de 5 ani fiscali, calculați începând cu primul an al aplicării sistemului de consolidare fiscală și până la desființarea grupului fiscal, iar sistemul este opțional. Opțiunea se comunică organului fiscal competent pe baza unei cereri comune depuse de reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile semnată de către reprezentanții legali ai tuturor membrilor grupului. Cererea se depune cu cel puțin 60 de zile înainte de începerea perioadei pentru care se solicită aplicarea consolidării fiscale. Sistemul de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit se aplică începând cu anul fiscal următor depunerii cererii”, este explicat în actul normativ.
La o conferință de presă de acum câțiva ani, când mediul de afaceri era în discuții cu ministerul, Alexandra Smedoiu, partener la Deloitte România, a explicat cam ce va însemna consolidarea fiscală la impozitul pe profit. „Ar însemna, la fel cum este acum la TVA consolidarea fiscală, că, dacă am un grup de societăți, în care am, să spunem, două societăți -- una este pe profit, una este pe pierdere --, atunci, să mă uit la sarcina fiscală a grupului și cele două sume să se compenseze, astfel încât, ca grup, să nu am o povară suplimentară cu impozitul pe profit. Adică să pot să compensez pierderile dintr-o societate cu profiturile din altă societate”, a spus specialista.
„Adică toate entitățile din grup să le consideri, în scop de impozit pe profit, ca fiind una singură și să compensezi profitul cu pierderea, astfel încât să plătești mai puțin la nivel de grup”, a spus tot atunci și Dan Bădin, partener la Deloitte.
Legea 296/2020 reglementează, printre altele, ce fel de firme vor putea să aplice noul sistem și în ce condiții. Totodată, există reguli și referitor la intrarea sau ieșirea unui membru dintr-un astfel de grup fiscal, calcularea rezultatului fiscal consolidat, declararea impozitului pe profit sau regimul pierderilor fiscale. În plus, până la 20 aprilie 2021, Fiscul trebuie să emită un ordin prin care să stabilească procedura de implementare și de administrare a grupului fiscal, precum și modelul și conținutul cererii comune de aplicare a consolidării și a altor formulare necesare, așa cum scrie la articolul V al Legii 296/2020.
Ideea este asemănătoare cu a grupului de TVA. Mai precis, firmele care se află în relații strânse de afaceri pot constitui un grup fiscal unic, conform Codului fiscal, pentru a conserva fluxurile de numerar din TVA. În esență, este un mecanism de compensare între membrii grupului de TVA: se compensează TVA-ul de plătit statului cu TVA-ul ce trebuie rambursat de stat.
Companiile plătitoare de impozit pe profit sunt cele care au afaceri de peste un milion de euro.