„Angajatorul trebuie să asigure condiții pentru ca fiecare lucrător să primească o instruire suficientă și adecvată în domeniul securității și sănătății în muncă, în special sub formă de informații și instrucțiuni de lucru, specifice locului de muncă și postului său”, scrie în Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
Astfel, rezultatul oricărei instruiri, care se face întotdeauna pe cheltuiala angajatorului și în timpul programului de lucru, trebuie consemnat în fișa de instruire individuală, după cum este subliniat în normele Legii SSM.
Mai exact, în fișă se trec materialul predat, durata și data instruirii, completarea documentului făcându-se, de mână, imediat după verificarea instruirii. Fișa de instruire trebuie semnată apoi atât de către persoana instruită, cât și de către persoana care a făcut instruirea și cea care a verificat-o.
De exemplu, în fișa de instruire se trec instruirea introductiv-generală și instruirile periodice.
Conform normelor Legii SSM, fișa trebuie păstrată la companie pe toată durata raporturilor de muncă: „Fișa de instruire individuală va fi păstrată de către conducătorul locului de muncă și va fi însoțită de o copie a ultimei fișe de aptitudini completate de către medicul de medicina muncii. Fișa de instruire individuală se păstrează în întreprindere/unitate, de la angajare până la data încetării raporturilor de muncă”.
În altă ordine de idei, există cazuri în care angajatorul trebuie să aibă și o fișă colectivă de instruire. Normele amintite prevăd că acest document se impune la instruirea vizitatorilor sau a lucrătorilor care vin la muncă în baza unui contract de prestări de servicii.
Modelul oficial al fișei individuale de instruire pentru SSM poate fi descărcat din fișierul anexat articolului de față.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă dedicată informării angajatorilor despre obligațiile pe care le au în domeniul SSM. Toate articolele din serie pot fi citite aici.
Comentarii articol (1)