„Angajatorul trebuie să asigure condiții pentru ca fiecare lucrător să primească o instruire suficientă și adecvată în domeniul securității și sănătății în muncă, în special sub formă de informații și instrucțiuni de lucru, specifice locului de muncă și postului său”, scrie în Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, cu precizarea că instruirea trebuie adaptată constant în funcție de evoluția riscurilor profesionale sau de apariția riscurilor noi.
Instruirea salariaților trebuie făcută întotdeauna pe cheltuiala angajatorului și, foarte important, în timpul programului de lucru, astfel că este considerată muncă prestată. În orice caz, nu doar angajații proprii trebuie instruiți, ci și lucrătorii altor firme care vin pentru muncă temporară.
Concret, instruirea se face, înainte de toate, la momentul angajării, dar sunt situații în care ea se impune și în alte momente ale derulării unui contract individual de muncă. Astfel, salariații mai trebuie instruiți, periodic și ori de câte ori este necesar:
- atunci când își schimbă locul de muncă sau sunt transferați;
- atunci când se introduce un nou echipament de muncă sau atunci când se fac modificări la echipamentul existent;
- atunci când se introduc orice noi tehnologii sau proceduri de lucru;
- atunci când trebuie executate lucrări speciale.
Conform normelor Legii SSM, instruirea angajaților se face în trei mari etape: instruirea introductiv-generală, instruirea la locul de muncă și, în fine, instruirea periodică.
„La instruirea personalului în domeniul securității și sănătății în muncă vor fi folosite mijloace, metode și tehnici de instruire, cum ar fi: expunerea, demonstrația, studiul de caz, vizionări de filme, diapozitive, proiecții, instruire asistată de calculator”, este explicat în norme.
Practic, rezultatul unei instruiri în domeniul SSM trebuie consemnat în fișa de instruire individuală, în care se trec materialul predat, durata și data instruirii. Fișa de instruire trebuie semnată atât de către persoana instruită, cât și de către persoana care a făcut instruirea și cea care a verificat-o.
„Fișa de instruire individuală va fi păstrată de către conducătorul locului de muncă și va fi însoțită de o copie a ultimei fișe de aptitudini completate de către medicul de medicina muncii. Fișa de instruire individuală se păstrează în întreprindere/unitate, de la angajare până la data încetării raporturilor de muncă”, este punctat în normele Legii SSM.
Cele trei etape ale instruirii salariaților vor fi prezentate pe larg în următoarele articole din campania noastră informativă dedicată domeniului SSM.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă dedicată informării angajatorilor despre obligațiile pe care le au în domeniul SSM. Toate articolele din serie pot fi citite aici.