avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Fisa postului,fisa ssm
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Fisa postului,fisa ssm

Am mai multe intrebari pt cine poate sa ma ajute:
Un prieten de-al meu este angajat si nu a primit fisa postului ca sa o semneze..este obligatoriu fisa postului?
Nici fisele de SSM si SSI nu au fost semnate decat la rubrica de angajare dar la locul de munca in prima zi de munca nu a fost completat...ce se intampla in cazul acesta?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:35, 24 Mai 2019
Nu s-a respectat legislatia in vigoare si angajatorul, in cazul unei verificari din prtea inspectorilor de munca, respectiv psi va primi amenda contraventionala. In cazul producerii unui eveniment nedorit (accident de munca, pagube materiale, pierderi de vieti omenesti, etc.), angajatorul va suferi rigorile legii.
O data cu incheierea/ semnarea contractului individual de munca, angajatorul trebuie conform Codului muncii sa anexeze fisa de post.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare si Legea psi nr. 307/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare permit accesul la lucru al salariatului numai dupa efectuarea instruirii in toate formele acesteia plus semnarea documentelor de catre lucrator si persoanele care au efectuat/ verificat fiecare etapa de instruire.
Multumesc pt raspuns,
Prietenul meu poate sa pateasca ceva ca nu a semnat fisa postului si nici fisele de Ssm ?in momentul de fata dupa 2 zile de lucru a fost mutat pe alt departament fara acordul lui si cu acelasi salariu cu toate ca la noul departament face total altceva fata de ceea ce a primit oferta ..a incalcat angajatorul fisa postului? Fisa a postului pe care angajatul nici nu a semnat-o si nici nu a primit ca sa o semneze!va rog un raspuns daca se poate..multumesc.
Daca doriti sa comentati dati clik pe "raspunde".
Dupa cum am scris in mesajul anterior, responsabilitatea este a angajatorului.
Lucratorul daca nu a fost instruit are motiv sa nu presteze activitatea, caz in care poate sesiza ITM in scris cu nr. de inregistrare/ data.
Daca angajatorul ii desface contractul individual de munca, lucratorul poate contesta decizia in instanta si pe motivul lipsei fisei de post si a instruirii, poate castiga procesul cu angajatorul si chiar cere daune materiale si/ sau daune morale.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile uloterioare mentioneaza:
-Art. 13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
d) să stabilească pentru lucrători, prin fişa postului, atribuţiile şi răspunderile ce le revin în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, corespunzător funcţiilor exercitate;
e) să elaboreze instrucţiuni proprii, în spiritul prezentei legi, pentru completarea şi/ sau aplicarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă, ţinând seama de particularităţile activităţilor şi ale locurilor de muncă aflate în responsabilitatea lor;
-Art. 20 (1) Angajatorul trebuie să asigure condiţii pentru ca fiecare lucrător să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în special sub formă de informaţii şi instrucţiuni de lucru, specifice locului de muncă şi postului său:
a) la angajare;
b) la schimbarea locului de muncă sau la transfer;
c) la introducerea unui nou echipament de muncă sau a unor modificări ale echipamentului existent;
d) la introducerea oricărei noi tehnologii sau proceduri de lucru;
e) la executarea unor lucrări speciale.
(2) Instruirea prevăzută la alin. (1) trebuie să fie:
a) adaptată evoluţiei riscurilor sau apariţiei unor noi riscuri;
b) periodică şi ori de câte ori este necesar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ssm pentru pfa zoltan_zoltan zoltan_zoltan Am un PFA fara angajati, adica eu sunt angajatul sa zicem. Am un contract cu o firma pe un santier. Ce document imi este necesar pe linie SSM? Acea fisa SSM ... (vezi toată discuția)
Protectia muncii sebastian069 sebastian069 Dacă am semnat un contract în 06.06.2015 cu începere în 07.07.2015, iar eu în prima zi nu am făcut protecția muncii așa cum se practică conform legii. ... (vezi toată discuția)
Nesemnare fisa ssm conducatorului locului de munca apetra apetra In prima zi de munca lucratorul desemnat mi-a facut atat instruirea introductiva cat si cea la locul de munca. Si mi-a adus fisele SSM/PSI sa le semnez. Peste ... (vezi toată discuția)