Instruirea la locul de muncă este, după instruirea introductiv-generală, a doua etapă a instruirii salariaților în domeniul SSM, potrivit normelor pentru aplicarea Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
„Instruirea la locul de muncă se face după instruirea introductiv-generală și are ca scop prezentarea riscurilor pentru securitate și sănătate în muncă, precum și măsurile și activitățile de prevenire și protecție la nivelul fiecărui loc de muncă, post de lucru și/sau fiecărei funcții exercitate”, este explicat în norme.
Concret, a doua etapă a instruirii trebuie parcursă de către:
- lucrătorii proaspăt angajați;
- lucrătorii detașați sau delegați de la alte firme;
- lucrătorii puși la dispoziție de un agent de muncă temporară;
- lucrătorii care-și schimbă locul de muncă în cadrul firmei.
„Durata instruirii la locul de muncă depinde de riscurile pentru securitate și sănătate în muncă, precum și de măsurile și activitățile de prevenire și protecție la nivelul fiecărui loc de muncă, post de lucru și/sau fiecărei funcții exercitate”, mai scrie în normele Legii SSM.
Durata efectivă a etapei a doua a instruirii este stabilită de angajator împreună cu conducătorul locului de muncă, responsabilul cu SSM, serviciul intern de SSM sau serviciul extern de SSM. Apoi, instruirea efectivă o face conducătorul direct al locului de muncă, în grupe ce conțin cel mult 20 de salariați.
Pe partea de conținut, normele detaliază că instruirea la locul de muncă trebuie să includă cel puțin:
- informații privind riscurile de accidentare și îmbolnăvire profesională specifice locului de muncă și/sau postului de lucru;
- prevederile instrucțiunilor proprii elaborate pentru locul de muncă și/sau postul de lucru;
- măsuri la nivelul locului de muncă și/sau postului de lucru privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor și evacuarea lucrătorilor, precum și în cazul pericolului grav și iminent;
- prevederi ale reglementărilor de SSM privind activități specifice ale locului de muncă și/sau postului de lucru;
- demonstrații practice privind activitatea pe care persoana respectivă o va desfășura și exerciții practice privind utilizarea echipamentului individual de protecție, a mijloacelor de alarmare, intervenție, evacuare și de prim ajutor, aspecte care sunt obligatorii.
În fine, munca lucrătorilor poate să înceapă numai după ce le sunt verificate cunoștințele. Verificarea o face șeful persoanei care a făcut instruirea și se trece în fișa de instruire individuală.
Următorul articol din campania noastră informativă va fi dedicat etapei a treia a instruirii: instruirea periodică.
Conform Legii SSM, instruirea salariaților este obligatorie pentru firme, iar aceasta se face numai pe banii angajatorului și în timpul programului de lucru.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă dedicată informării angajatorilor despre obligațiile pe care le au în domeniul SSM. Toate articolele din serie pot fi citite aici.