Instruirea introductiv-generală este prima etapă a instruirii salariaților în domeniul SSM, conform normelor pentru aplicarea Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
În principal, această instruire se face la angajarea fiecărui lucrător, dar angajatorul este obligat să o facă și în alte cazuri. Concret, obligația se mai impune atunci când vin lucrători detașați sau delegați de la alte firme sau atunci când vin lucrători puși la dispoziție de un agent de muncă temporară.
„Scopul instruirii introductiv-generale este de a informa despre activitățile specifice întreprinderii și/sau unității respective, riscurile pentru securitate și sănătate în muncă, precum și măsurile și activitățile de prevenire și protecție la nivelul întreprinderii și/sau unității, în general”, prevăd normele Legii SSM, fiind subliniat că durata este variabilă, din moment ce depinde de activitatea firmei, de riscurile profesionale și de măsurile de protecție stabilite.
Instruirea introductiv-generală poate fi făcută atât individual, cât și în grupuri de maximum 20 de persoane. Însă cine se ocupă de instruire? Persoana care are în atribuții activitățile de prevenire și protecție, adică angajatorul persoană fizică, responsabilul cu SSM, serviciul intern de SSM sau serviciul extern de SSM.
Referitor la conținutul instruirii, normele fac referire la următoarele informații:
- legislația SSM;
- consecințele posibile ale necunoașterii și nerespectării legislației SSM;
- riscurile de accidentare și îmbolnăvire profesională specifice firmei;
- măsurile privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor și evacuarea lucrătorilor.
În fine, după instruire, salariații trebuie verificați prin teste, iar rezultatul trebuie menționat în fișele de instruire individuală.
Conform Legii SSM, instruirea salariaților este obligatorie pentru firme, iar aceasta se face numai pe banii angajatorului și în timpul programului de lucru. Informații mai multe găsiți aici.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă dedicată informării angajatorilor despre obligațiile pe care le au în domeniul SSM. Toate articolele din serie pot fi citite aici.