Una dintre principalele reguli în funcție de care se alocă fonduri nerambursabile europene sau naționale este aceea că nu se poate acorda o dublă finanțare. Astfel, din momentul în care beneficiarul a semnat contractul pentru finanțarea nerambursabilă a unui proiect de investiții nu mai poate include aceleași bunuri în cadrul unui alt proiect de finanțare.
Acest lucru nu îl împiedică pe antreprenorul respectiv să pregătească noi proiecte de investiții:
- pentru dezvoltarea firmei în cadrul aceluiași segment de activitate, în completarea primului proiect;
- pentru dezvoltarea unor noi activități economice, în completarea activității finanțate inițial din fonduri nerambursabile.
Cu toate acestea, și alte reguli trebuie urmărite pentru accesarea în continuare de fonduri nerambursabile:
1. Regula de minimis limitează fondurile accesate de un beneficiar
Conform regulii de minimis, un beneficiar nu poate încasa pe durata a trei ani consecutivi mai mult de 200.000 de euro din fonduri nerambursabile, indiferent că sunt europene sau naționale.
Spre exemplu, dacă o firmă a primit un ajutor nerambursabil de 50.000 de euro în acest an, în perioada 2019-2020 nu va putea încasa decât diferența de 150.000 de euro.
Totuși, nu toate fondurile nerambursabile sunt considerate ajutoare de minimis, astfel că regula trebuie verificată cu atenție.
2. Același beneficiar nu poate accesa de două ori același program de finanțare
Această regulă nu se aplică tuturor programelor de finanțare din fonduri nerambursabile, ci doar unora dintre ele. Iată doar două exemple:
- măsura 6.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) destinată instalării tinerilor fermieri;
- programul Start-up Nation.
Prin urmare, beneficiarul este eligibil pentru a solicita o singură dată ajutor nerambursabil prin intermediul acestor programe. Ulterior, pentru dezvoltarea viitoare a firmei, antreprenorul poate lua în calcul alte linii de finanțare din fonduri nerambursabile, ca de exemplu:
- măsura 4.1 din cadrul PNDR pentru investițiile în exploatații agricole;
- programul de Comerț și Servicii sau programul de Microindustrializare.
3. Unele proiecte se pot derula în paralel
Atunci când nu este vorba despre finanțarea aceleiași investiții de două ori, antreprenorul poate pregăti și depune două proiecte, chiar și în paralel. Acest lucru înseamnă că și semnarea a două contracte de finanțare este posibilă, cu precizarea că beneficiarul trebuie să implementeze două proiecte și să își asume obligații distincte în cadrul celor două proiecte realizate.
Prin urmare, locurile de muncă create prin implementarea unui proiect nu vor fi luate în calcul în cadrul celuilalt proiect.
Notă: Prezentul articol face parte dintr-o campanie informativă prin care avocatnet.ro vrea să educe antreprenorii care se lovesc pentru prima oară de finanțările nerambursabile. Toate articolele din serie sunt disponibile aici.
Comentarii articol (0)