Regulile întocmirii și transmiterii bilanțurilor interimare la unitățile MFP sunt incluse în Ordinul MFP nr. 3.067/2018, care a adus luni modificări la reglementările contabile actuale, după apariția sa în numărul 792 al Monitorului Oficial.
La fel ca orice altă categorie de bilanțuri, și situațiile financiare interimare trebuie transmise autorităților. Dacă în cazul bilanțurilor anuale sau al celor semestriale termenul de raportare este, în esență, fix, cel al bilanțurilor interimare este variabil. Asta pentru că el depinde de momentul aprobării situațiilor financiare interimare la nivel de companie.
„Situațiile financiare interimare se depun la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice, în termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de către adunarea generală a acționarilor/asociaților”, scrie în ordinul ministerului.
Împărțirea trimestrială a dividendelor, în cursului exercițiului financiar, se face numai în baza situațiilor financiare interimare, prevede Legea nr. 163/2018, cea care a introdus dividendele interimare.
Dacă termenul pentru transmiterea bilanțurilor interimare este variabil, la fel este și data la care se plătesc efectiv dividendele interimare. Mai precis, plata se face la data stabilită de adunarea generală.
Din moment ce posibilitatea împărțirii trimestriale a dividendelor a fost introdusă în iulie 2018, primul trimestru în care se pot da dividende interimare este cel de-al treilea al anului curent. Concret, în baza bilanțurilor interimare la 30 septembrie 2018, firmele pot împărți dividende din profitul aferent trimestrelor I-III ale anului 2018.
Acest articol face parte dintr-o campanie de informare despre banii companiei tale și cum poți dispune de ei legal, pe care o vom derula pe parcursul următoarelor luni. Toate articolele din seria CASH-OUT: CUM SCOȚI BANI DIN FIRMĂ publicate până acum sunt disponibile aici.